Totul s-a scumpit în ultimul an, iar majorările au dus la apariția unui obicei de consum caracteristic statelor sărace. Cumpărăm angro, la ofertă, congelat sau conservat, adică mult și ieftin. Unde pui că stăm foarte prost la puterea de cumpărare? Într-o situație mai rea decât noi sunt vecinii de peste Prut. Peste toate, paradoxal, suntem fruntași la impozitarea salariului.
Scumpirile din ultima vreme ne împing să cumpărăm mult și ieftin
Îngrijorați din cauza scumpirilor din ultima perioadă, românii caută variante pentru a-și umple coșul cât mai ieftin. Mulți dintre noi nu am putea supraviețui fără oferte. Așa se explică înghesuiala din magazinele angro, de unde oamenii cumpără în special carne congelată, care e mai ieftină decât cea proaspătă, ulei, zahăr, făină și conserve.
Prețurile ar fi rezonabile, însă salariile sunt mici, arată studiul GfK Purchasing Power Europe 2021. Prima la puterea de cumpărare e Elveția și dedesubt noi, în clasament, stau cei din Republica Moldova.
Nou val de scumpiri
Curios este că, în aceste condiții, suntem peste toți la impozitarea salariului. Statul ia aproape jumătate din cât câștigăm. Și asta nu e tot! Șeful Romalimenta anunță următorul val de scumpiri în România. Acesta susține că următoarea creștere de prețuri la alimente se va întâmpla la sfârșitul lunii ianuarie.
„Nu se vorbește despre o criză alimentară. Se vorbește despre majorări de prețuri, și nu sunt mari, 10%, în următoarele luni. Datorate scumpirilor de utilități în toată Europa, iar în România poate mai mult decât în altă parte. Primul val de scumpiri, așa cum am anunțat acum 4-5 luni, o să se simtă spre sfârșitul lui ianuarie. Nu este mare.
În general este cu o singură cifră și bineînțeles că este pe tot lanțul. Nu știm încă prețurile care vor fi la materiile prime și care au o foarte mare importanță”, a declarat șeful Romalimenta la Antena 3.
Inflația a atins un nivel record în ultimul deceniu
Datele Institutului Național de Statistică arată că inflația a urcat, luna trecută, la aproape 8,2%, după ce gazele s-au majorat cu peste 50%, iar facturile la curent au crescut cu aproape 15%, comparativ cu aceeași lună din 2020.
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...

Scumpiri simțitoare s-au înregistrat și la alimente. Prognozele analiștilor sunt că inflația ar putea urca cu aproximativ 9% dacă măsurile de sprijin pentru facturi mai mici, care expiră la sfârșitul lui martie, nu sunt prelungite sau înlocuite.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Tu ce faci cu telefonul tău la finalul vieții lui?
Sursa: green.start-up.ro
-
Întreabă Orice: Sebastian Burduja răspunde întrebărillor comunității start-up.ro
Sursa: start-up.ro
-
Sorin Mierlea, președintele InfoCons, vine la Retail Logistics & FMCG: From...
Sursa: retail.ro
-
20 de rochii perfecte pentru nunțile din această vară
Sursa: kudika.ro
-
Revolut majorează limita pentru creditul de nevoi personale la 200.000 de lei
Sursa: futurebanking.ro
-
Totul despre sigilarea dentară
Sursa: garbo.ro
-
Iohannis: Militar, nu văd modalităţi să intervenim în cadrul unui conflict în...
Sursa: wall-street.ro