Anul 2022 începe cu scumpiri la alimente, energie și asigurări RCA. Creșterile de preț vor lovi chiar de la 1 ianuarie, în același timp cu majorarea accizelor la carburanți. Totodată, din aprilie vor dispărea plafonarea și compensarea tarifelor la energie, prin urmare mulți români vor fi obligați să plătescă factura în întregime. Economiștii prognozează o inflație de 10%, cu mai mult de două procente peste nivelul din prezent.

2022, un guvernat de scumpiri la alimente, asigurări RCA și facturi la energie. Schimbarea, prezentă chiar de la 1 ianuarie

Primele scumpiri se vor putea simți la pompă, chiar din prima zi a noului an, fiind dată de la care Guvernul a decis să majoreze accizele la carburanți. În prezent, un litru de motorină costă 6,11 lei la cea mai ieftină benzinărie, iar un litru de benzină se vinde cu 6,90 lei.

De la 1 ianuarie, carburanții se vor scumpi, în medie, cu 7 - 8 bani pe litru, ceea ce înseamnă că un plin ne va face să scoatem din buzunare în jur de 310 lei.

Există, totuși, o condiție; aceea de a nu crește prețul petrolului. În industria alimentară lucrurile vor sta la fel, iar presiunea prețurilor de la raft va veni și din tarifele la energie și gaze.

„1 aprilie va veni, și nu este nicio păcăleală, cu preţuri mai mari. Vedem oferte cu valabilitate începând cu 1 aprilie cu preturi peste 1,5 lei pe kwh. Preț final cu toate taxele şi tarifele incluse. Înseamnă, de fapt, o dublare a prețului”, a explicat Adrian Vintilă, asociația FEL România.

Și asigurările auto obligatorii ne vor costa mai mult la anul. Nimic neașteptat, căci în ultimul an polițele s-au dublat.

„Cu scumpirile la energie și cu valul inflaţionist din aprilie vor face ca veniturile nostre să fie tot mai mici. Practic să sărăcim, sa câștigam mai puțin iar costurile cu viața obișnuită să fie din ce în ce mai scumpe”, a spus Adrian Negrescu, consultant economic.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Decembrie 2021 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.