Dacă te-ai întrebat vreodată ce nu ai voie să bagi în cuptorul cu microunde, iată mai jos o listă de obiecte sau alimente pe care trebuie să le ții departe.

De-a lungul timpului au existat o mulțime de controverse legate de modul în care ne-ar putea afecta sănătatea, dar acest lucru depinde de ceea ce ai și de ceea ce nu ai voie să bagi în cuptorul cu microunde, de tipurile de alimente pe care alegem să le încălzim cu ajutorul acestuia.

Ce nu ai voie să bagi în cuptorul cu microunde – Obiecte din plastic

Chiar dacă ai impresia că încălzirea alimentelor în recipiente de plastic este opțiunea la îndemână, rapidă, mai ales atunci când ești în criză de timp, faci o mare greșeală pentru că plasticul este primul obiect pe care nu ai voie să îl bagi în cuptorul cu microunde. De cele mai multe ori, oamenii pun în acest dispozitiv obiecte precum caserole, biberoane, farfurii și tacâmuri de unică folosință, pungi, recipiente din cauciuc, polistiren și multe ale lucruri care se topeasc imediat peste mâncare.

Cantitatea de substanțe chimice pe care alimentele le pot prelua din recipientul din plastic este considerabilă, iar acest lucru dăunează grav sănătății. Ce mai important lucru de care trebuie să ții cont este eticheta de pe ambalaj deoarece, conform acesteia, este sau nu în siguranță să încălzești alimentele în recipientul din plastic. Trebuie să te uiți cu atenție după „microwave safe” care indică compoziția chimică a obiectului respectiv și îți arată ce să nu bagi la microunde.

Ce nu ai voie să bagi la microunde – Recipiente din ceramică/ porțelan

La prima vedere, obiectele din ceramică și porțelan cu părți aurite, care sunt de regulă folosite pentru cafea, par a fi recipientele ideale în care să îți încălzești mâncarea, dar ai fi suprins de ceea ce va urma. Al doilea cel mai important lucru care face parte din numeroasa listă cu ceea ce nu ai voie să bagi în cuptorul cu microunde sunt astfel de recipiente care, la scurt timp după ce pornești dispozitivul, vor exploda pur și simplu, se vor sparge în zeci de bucăți și vor provoca un adevărat spectacol cu artificii.

Citeste si:
Motivul pentru care nu este bine să mâncăm produse de patiserie...
Motivul pentru care nu este...

Ce nu ai voie să bagi în cuptorul cu microunde – Folie de aluminiu

Cuptorul cu microunde nu funcționează la fel ca cel normal în care poți găti toate tipurile de carne, cartofi, pizza, prajituri sau alte feluri de mâncare sofisticată care necesită uneori folie de aluminiu. Iată de ce este foarte important să știi ce nu ai voie să bagi în cuptorul cu microunde: metalul foarte subțire trebuie evitat fiindcă distruge componentele importante din cuptor și poate provoca un adevărat incendiu. Folia de aluminiu se încălzește foarte repede și pe lângă faptul că poate lua foc, emană un miros neplăcut care este în același timp periculos pentru sănătatea ta.

De asemenea, la capitolul metale intră și termosul care, din nou, nu este indicat să îl bagi la cuptorul cu microunde dacă pe etichetă nu este notat nimic în legătura cu acest lucru.

Citeste si:
Top 9 produse alimentare de la care nu riști să adaugi kilograme
Top 9 produse alimentare de...

Ce să nu bagi în cuptorul cu microunde – Ouă fierte

În cazul în care ai fiert mai multe ouă și vrei să le mănânci a doua zi, dar totuși le vrei calde, să nu te găndești niciodată că ar fi mai bine să le bagi în cuptorul cu microunde pentru că vei asista la o întregă reacție chimică.

Ceea ce nu ai voie să bagi cu microunde sunt ouăle deja fierte pentru că acestea eliberează în tot procesul aburi pe care nu are pe unde să îi elimine, așa că se formează presiune în interior. După ce ai băgat la microunde timp de căteva secunde un ou fiert, care are sau nu coajă, va exploda pur și simplu atunci când îl vei tăia sau mușca.

Ce nu ai voie să bagi la cuptorul cu microunde – Fructe

Fructele își pierd gustul, proprietățile și devin toxice după ce au fost încălzite la cuptorul cu microunde. Mai mult, dacă alegi să încălzești strugurii, trebuie să ai mare grijă pentru că și aceștia pot exploda și va trebui să cureți tot interiorul cuptorului. Ce nu ai voie să bagi la cuptorul cu microunde sunt, de asemenea, și fructele uscate precum stafidele, caisele sau prunele deshidratate fiindcă se vor arde atât de tare încât există riscul să afumi întreaga bucătărie.

Citeste si:
Cauza morții Rebecăi, fetita care a trecut printr-un transplant de...
Cauza decesului Rebecăi,...

Ce să nu bagi la microunde – Ficatul de pui sau cel de curcan

Astfel de alimente nu se pot găti niciodată corespunzător la microunde pentru că la o creștere bruscă a temperaturii în care este gătit, ficatul, ceva ce nu ai voie să bagi la cuptorul cu microunde, poate exploda mai repede în comparație cu un ou. Dacă ai posibilitatea să îl gătești într-un cuptor normal, nu risca să folosești microundele pe care îl vei spăla ore în șir după un astfel de „experiment” în bucătărie.

Ce nu ai voie să bagi la cuptorul cu microunde – Ardeiul iute

Ardeii iuți de orice fel au în compoziția lor o substanță numită „capsaicină” care se vaporizează atunci când ardeiul este supus unui proces de încălzire brusc și puternic. Astfel, substanța amintită rămâne captivă în interiorul cuptorului, iar atunci când vrei să deschizi ușa, te va lovi un fum puternic care este foarte dăunător pentru sănătatea ta întrucăt îți poate irita plămânii, gâtul, ochii și nasul. Printre ceea ce să nu bagi la cuptorul cu microunde se enumeră ardeiul roșu, verde, galben și mai ales ardeiul chilli.

Să nu pornești niciodată cuptorul când este gol!

Dacă tocmai ți-ai cumpărat un microunde și vrei să verifici dacă totul este în regulă și funcționează ca la carte, îți recomandăm să pui totuși ceva înăuntru fiindcă fără un aliment care să absoarbă undele, îl poți distruge chiar din prima zi. Razele pe care le emană cuptorul sunt întoarse către magnetron, lucru care poate duce chiar și la un incendiu.


Despre autor:


Ultima actualizare: 10 Iulie 2020 - 03 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.