Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca este o "perioada plina de provocari, in care minciuna, impostura, manipularea stau cu regele la masa", o perioada in care "toata lumea pretinde" ca este specialista in drept.

"Independenta, impartialitatea justitiei sunt elemente fundamentale in evolutia unei societati cu adevarat democratica. Singurul factor de echilibru si stabilitate intr-o societate democratica este justitia, ori cat de mult nu ar agrea unii aceasta idee. (...) Este foarte important ca sistemul de drept romanesc sa cunoasca legi care sa cuprinda garantii adecvate in ceea ce priveste independenta si impartialitatea justitiei", a declarat Cristina Tarcea in cadrul unei conferinte organizate de Curtea de Apel Alba Iulia si Baroul Alba, potrivit Agerpres.

Presedintele ICCJ a mentionat ca este foarte important ca "un act decent de justitie" sa se realizeze in conditiile unei "finantari decente" a sistemului de justitie, subliniind ca, din punctul sau de vedere, ceea ce este mai presus de toate acestea este "calitatea" persoanelor care sunt chemate sa faca justitie.

Retail jobs

"Spun asta pentru ca, cunoastem cu totii, trecem printr-o perioada plina de provocari, in care minciuna, impostura, manipularea stau cu regele la masa, ca sa citez un clasic poet roman. E o perioada in care toata lumea pretinde ca este specialista in drept si pretinde ca actul de justitie sa fie realizat potrivit valorilor ce doresc sa ni le impuna. Eu cred ca numai calitatea umana a celor care sunt chemati sa faca actul de justitie ne poate ajuta sa depasim aceste momente", a afirmat Cristina Tarcea.

Presedintele ICCJ a adaugat ca un alt lucru important pentru asigurarea independentei si impartialitatii justitiei este unitatea.

"Si acesta este un element care a justificat prezenta mea de astazi. Pentru ca observam cu totii eforturile aproape disperate de a sadi neincrederea in actul de justitie si dezbinarea intre diferitele categorii de profesionisti ai justitiei. Ma refer la dezbinarea ce se incearca a fi sadita intre judecatori, avocati, procurori etc, etc. In realitate, un act de justitie, legal, decent si care raspunde tuturor exigentelor europene nu poate fi realizat, savarsit decat prin cooperarea institutionala, profesionala a tuturor acestor categorii - judecatori, procurori, avocati, care trebuie sa se bucure de un statut bine conturat, de o inalta competenta profesionala si, mai ales, de un comportament mai presus de orice indoiala", a mai spus Tarcea.

Citeste si:
Alexandra Stan, noi declarații despre mariajul toxic pe care l-a...
Alexandra Stan, noi...

Sefa instantei supreme a apreciat ca evenimentul desfasurat vineri la Alba Iulia, la care au fost prezenti peste 400 de avocati si magistrati, nu face altceva decat sa transmita un mesaj de unitate. "O unitate in care eu cred, cu toate derapajele care, trebuie sa recunoastem, se mai inregistreaza si de o parte si de alta. Si mai sper din tot sufletul ca acest mesaj de unitate sa fie inteles de cei care trebuie sa-l inteleaga", a declarat Cristina Tarcea.

Ea a precizat ulterior presei ca atunci cand a facut aceasta afirmatie s-a referit la" toata lumea", respectiv la puterea executiva, la puterea legislativa, la puterea judecatoreasca.

"Intr-adevar, trecem printr-un moment de provocare, iar unitatea este extrem de importanta, pentru ca unitatea nu face altceva decat sa probeze independenta unui sistem judiciar", a adaugat aceasta.

Citeste si:
Proiect de lege pentru menținerea timp de un an unor măsuri...
Proiect de lege pentru...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.