Social 18 Iulie 2019 15:23 de Clara Vacaru
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a declarat joi ca amnistia poate fi interzisa prin lege in anumite circumstante, insa aceasta este optiunea Parlamentului.

"Institutia amnistiei este reglementata de lege, de Codul penal, Codul de procedura penala. Asa ca nu pot decat sa fiu de acord, fara sa citesc motivarea deciziei Curtii Constitutionale, dar, la nivel de principiu, amnistia trebuie reglementata prin lege. Amnistia poate fi interzisa prin lege in anumite circumstante, pe anumite aspecte ale infractionalitatii, dar este optiunea legiuitorului", a spus Tarcea, la CSM.

Curtea Constitutionala a decis joi ca nu poate fi trecuta in legea fundamentala interdictia amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie.

CCR a luat in dezbatere joi cele doua proiecte de revizuire a Constitutiei depuse pentru dezbateri in Parlament de PNL-USR si PSD-ALDE.

Potrivit art. 19 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, inainte de sesizarea Parlamentului pentru initierea procedurii legislative de revizuire a Constitutiei, proiectul de lege sau propunerea legislativa, insotita de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constitutionala, care este obligata ca, in termen de 10 zile, sa se pronunte asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea.

Pe 1 iulie, partidele parlamentare de Opozitie au depus la Parlament proiectul de modificare a Constitutiei, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai.

Potrivit proiectului depus de PNL, amnistia sau gratierea pentru persoanele condamnate pentru fapte de coruptie sunt interzise, gratierea individuala de catre presedinte pentru astfel de fapte este de asemenea interzisa, criteriul integritatii pentru ocuparea unei functii publice va fi prevazut in Legea fundamentala.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.