Showbiz 5 Mai 2022 09:44 de Diana Oprișan
Maria Tănase va rămâne pentru totdeauna “Pasărea Măiastră” a cântecului românesc, pentru că după cum spunea și impresarul ei, Gaby Michailescu, nu a mai fost o altă cântăreață care să îi semene.

Maria Tănase, o voce pentru eternitate

Maria Tănase s-a născut în București, pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor. A fost treilea copil al Anei Munteanu, care venea din Țara Făgărașului, și al florarului doljean Ion Coandă Tănase, iar la vârsta de doar patru ani a învățat primul cântec de la tatăl său, urmând ca la opt ani să pășească pentru prima dată pe scenă în Căminul Cultural din cartier, la serbarea care marca sfârșitul anului școlar. Marea artistă a crescut înconjurată de doinele cântate de muncitorii din grădina tatălui său pe care le reproducea părinților acasă. Avea zile în care se ascunde în cimitir, pentru a asculta bocetele bătrânilor. Prima melodie pe care a decis să le-o cânte oamenilor a fost chiar bocetul unchiului ei pentru soția sa pe care o pierduse.

A reușit să se angajeze la Teatrul de Vară Cărăbuș, condus de marele actor Constantin Tănase, pe care l-a cucerit cântând o doină, la vârsta de doar 21 de ani sigură fiind pe calitățile sale vocale. În iunie 1934, a apărut în spectacolul „Cărăbuș-Express”, sub pseudonimul Mary Atanasiu, pe care i l-a ales Tănase. La 25 de ani, cântecele sale se auzeau deja în toată România și nu numai. Și-a imprimat primele cântece populare la Casa de Discuri “Columbia”, la Viena unde își câștigase deja notorietatea. Repertoriu său era unul vast cuprindea 500 de cântece precum: doine, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite, jienești), de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete. Debutul ei a avut loc, oficial, odată cu prezentarea programului radiofonic de cântece românești acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, la Radio România în emisiunea „Ora satului”, pe 20 februarie 1938/ Programul a inclus melodiile “M-am jurat de mii de ori”, “Ce-i mai dulce ca alvița”, “Geaba mă mai duc acasă”, “Marie și Mărioara”, “Când o fi la moartea mea” și ”Cine iubește și lasă”.

Citeste si:
Declarații tulburătoare pe care i le-a făcut Ioan Cărmăzan lui...
Declarații tulburătoare pe...

În anul 1939, marea artistă alături de Grigoraș Dinicu au fost desemnați “ambasadori ai muzicii populare românești” la expoziția internațională de la New York. După o pauză destul de lungă, în 1941 Maria Tănase a avut un turneu artistic în Turcia unde cântă cu prilejul inaugurării Teatrului de vară “Taxîm” de la Istanbul, unde fost ovaționată. Președintele Turciei i-a oferit un post de cercetătoare la “Institutul Etnografic” din Istanbul și cetățenia de onoare a Turciei, după ce a susținut recitaluri la Radiodifuziunea din Ankara. De asemenea, în anii ’30 – ’40, Maria cânta în cârciumi celebre, precum „Café Wilson”, „Capşa”, „Luther”, „Parcul ARO”, „Continental”, „Hanul lui Manuc”, „Neptun” – locul preferat al unor celebrităţi ale lumii literare precum Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Camil Petrescu, Ion Pillat, care o ascultau cu o nepreţuită bucurie.

Citeste si:
Au trecut șase ani de la moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Dezvăluirile...
Au trecut șase ani de la...

A trăit o poveste de dragoste cu sculptorul Constantin Brâncuși, care era mult mai în vărstă decât ea. Acestea avea 62 de ani, în timp ce artista doar 25. Întâlnirea celor doi a avut loc la Paris cu prilejul unei expoziții de artă populară organizată de Dimitrie Gusti. S-au îndrăgostit nebuneşte, unul de celălalt, dar povestea lor a ajuns repede la final, la doar un an de la prima întâlnire, după ce cântăreaţa a participat la Expoziția Internațională de la New York, unde Maria Tănase a avut un succes fulminant. Deși nu a durat, Maria Tănase l-a numit toată viața pe sculptor ca fiind marea iubire a vieții sale.

„Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră ! … Am colindat toată lumea, mă cunoaște tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de țară, de oltenii tăi și-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu…”, spunea Constantin Brâncuși despre “Pasărea Măiastră” a cântecului românesc.

Citeste si:
Au trecut 15 ani de la moartea lui Adrian Pintea. Care au fost...
Au trecut 15 ani de la...

În anul 1963, Maria Tănase se afla în timpul unui turneu în momentul în care a aflat că suferă de cancer, iar ultimul ei spectacol a fost susținut la Hunedoara, fiindcă la câteva zile după s-a stins din viață, răpusă fiind de boala grea la aproape 50 de ani, pe 22 iunie 1963. Marea artistă și-a dorit să se odihnească pe veci pe o pernă mare, albă, plină cu petale de trandafiri din grădina casei în care a copilărit și fie îmbracată simplu, în alb, pentru că spunea ea pe patul de spital: “Călătoria e lungă și fără întoarcere și vreau să duc cu ea amintirea Livezii cu Duzi, să-mi sprijin gândurile pe florile copilăriei”, potrivit Teatrul Tănase. Un sfert de din populația Bucureștiului a condus-o atunci pe ultimul drum.

Citeste si:
Nicu Constantin, marele actor român de comedie
Nicu Constantin, marele actor...

“N-a fost o alta să-i semene. Încălecând secolele, venită foarte de departe, din adânc de neam. Fascinantă apariție, de miracol, nedeslușită în totul cât fost-a să ardă, doinind. Un început și un sfârșit de cântec românesc”, a scris impresarul ei, Gaby Michailescu, în cartea „Maria cea fără de moarte”.


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.