Unul dintre cele mai importante motive pentru care suntem nevoiți, la un moment dat, să ne schimbăm telefoanele este acela că acumulatorul își pierde din capacități. Pe scurt, nu mai ține bateria. Specificațiile smartphone-ului, indiferent de cât de performante sunt, pălesc în fața situației în care nu te mai poți bucura de ele, pentru că nu mai ai baterie la telefon.

Așa că dacă te-ai întrebat măcar o dată cum prelungești viața bateriei telefonului, ai ajuns unde trebuie!

Ce e de făcut pentru a evita să suprasoliciți bateria telefonului tău, ajungând, inevitabil, la scurtarea duratei de viață a smartphone-ului? Inspiră-te din ideile practice pe care ți le-am pregătit mai jos.

Ce îți consumă bateria telefonului?

Înainte de sfaturile propriu-zise din care vei învăța ce ai de făcut pentru a prelungi durata de viață a bateriei telefonului tău, vrem să-ți explicăm ce anume ar putea face ca acumulatorul să se „scurgă” atât de repede. Chiar dacă următoarele activități pe care le-ai putea avea sunt cunoscute ca fiind mari consumatoare de energie, mulți uită de acest detaliu.


  • vizionarea filmelor sau a clipurilor - YouTube-ul, Netflix-ul și alte platforme din această categorie consumă bateria telefonului văzând cu ochii. Am testat asta recent. Ne-am uitat la mini-seria Wednesday de pe Netflix pe un iPhone 11, cu volumul și luminozitatea ecranului la 50%. Într-o oră de vizionare, bateria telefonului a pierdut cinci procente;


  • conexiunea neîntreruptă la internet - fiecare aplicație în parte pe care o folosești sau pe care ai uitat-o în background își dă refresh la fiecare câteva minute;


  • jocurile - procesorul telefonului va lucra la foc automat pentru a decoda elementele grafice și audio ale jocurilor pe telefon. Cu cât sunt mai complexe, cu atât vor „mânca” mai multă baterie.


În mod similar, o aplicație de hărți va consuma bateria telefonului mult mai rapid decât în situația în care ai oprită platforma. Ecranul rămâne constant pornit, iar GPS-ul face update de locație la câteva minute. Nu în ultimul rând, conexiunea la internet mai consumă și ea destulă energie din bateria telefonului.

Așadar, dacă știi că ai nevoie de telefon, dar ești departe de un încărcător pentru următoarele ore, evită să folosești aplicații de streaming, fie ele video sau de gaming, precum și aplicațiile de hărți.

Citeste si:
Cristina Șișcanu, desființată după ce a recunoscut că îi umblă în...
Cristina Șișcanu, desființată...

Ce faci pentru a proteja bateria telefonului?

Redu luminozitatea ecranului

Componenta care are nevoie de cea mai multă energie din tot telefonul este display-ul acestuia. Cu cât îl folosești mai mult, pentru a verifica notificările, pentru a răspunde la mesaje, pentru a continua să te uiți la serialul preferat sau pentru a răspunde la mailuri, cu atât bateria se va consuma mai rapid.

Așadar, redu cât mai mult din luminozitatea ecranului. Poți, de asemenea, să reduci timpul de auto-blocare a ecranului, pentru ca atunci când nu-l folosești, telefonul să intre în stand by cât mai repede.

Folosește un Ad Blocker

Un program care îți va bloca reclamele îți va economisi o bună parte din baterie. Surprinzător, nu-i așa? Reclamele, la fel ca orice altă formă de conținut vizual, folosesc resurse ale telefonului. Dispozitivul trebuie să descarce imaginile și videoclipurile publicitare, ca mai apoi să le afișeze, iar aceste sarcini folosesc multă energie. Un Ad Blocker va „salva” mult din capacitatea bateriei, care altfel s-ar consuma inutil.

Citeste si:
Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
Sfaturi utile care te ajută...

Evită temperaturile extreme

Indiferent că vorbim de telefoane refurbished sau de unele nou-nouțe, bateriile acestora rămân la fel de sensibile la temperaturi extreme. Un telefon funcționează la capacitate optimă atunci când este folosit la temperaturi moderate.

Apple își sfătuiește fanii să nu își expună telefoanele la temperaturi mai joase de 16° C sau mai mari de 23° C. La temperaturi scăzute, vei observa cum bateria pare că se scurge văzând cu ochii, deși, odată izolat de frig, telefonul își va reveni la randamentul obișnuit.

Utilizează Modul Avion

Toate telefoanele au un Mod Avion, pe care te încurajăm să îl folosești atunci când procentul bateriei afișat pe ecran îți dă o stare de anxietate. Dacă rămâi fără baterie, poți folosi această funcție, care va dezactiva automat Wi-Fi-ul, datele și Bluetooth-ul, mari consumatoare de energie.

Citeste si:
7 sfaturi pentru hrănirea corectă a câinelui tău
7 sfaturi pentru hrănirea...

Dezactivează notificările inutile

Majoritatea aplicațiilor pe care le folosești pe telefon trimit notificări de tip push, care ți s-ar putea părea foarte utile, mai ales dacă tocmai ai aplicat la un job de pe o astfel de platformă și primești un răspuns de la angajator sau dacă ai rezervat o cameră pentru următoarea ta destinație, iar proprietarul încearcă să dea de tine printr-un mesaj pe aplicație. Însă fiecare notificare primită înseamnă din ce în ce mai puțină energie pentru telefonul tău.

Dacă vrei să le dezactivezi pe cele care nu te interesează și folosești un iPhone, intră la Setări, alege Notificări, mergi la aplicația pe care vrei să o dai pe mut, apoi dezactivează funcția Permite notificări din dreptul ei. Dacă ai un telefon Android, intră la Setări, alege Aplicații, apoi dă click pe Notificări. Imediat după aceea, poți opta pentru blocarea tuturor notificărilor din aplicații sau poți merge pe varianta dezactivării celor care nu te mai interesează.

Citeste si:
3 sfaturi pentru administrarea unui service auto de succes
3 sfaturi pentru...

Dacă vei aplica sugestiile pe care am avut să ți le dăm în rândurile de mai sus, nu doar că vei prelungi durata de viață a bateriei tale, dar vei avea parte de mai puține întreruperi pe parcursul unei zile, fapt care va ajuta, de asemenea, la reducerea consumului de energie. A ta și a telefonului tău.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Decembrie 2022 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.