Google a anunțat vineri că l-a concediat pe inginerul de software Blake Lemoine după ce acesta a susținut că LaMDA, un sistem de Inteligență Artificială al companiei, are sentimente. Gigantul și mai mulți oameni de știință au respins opiniile lui Lemoine ca fiind greșite.

Google și-a concediat un inginer după ce acesta a spus că LaMDA, un sistem de Inteligență Artificială, are sentimente

Google, care l-a plasat pe Blake Lemoine în concediu luna trecută, a explicat că acesta a încălcat politicile companiei şi că a constatat că afirmaţiile sale despre LaMDA - Language Model for Dialogue Applications (Model Lingvistic pentru Aplicaţii de Dialog) - sunt „complet nefondate”.

„Este regretabil că, în ciuda implicării îndelungate pe această temă, Lemoine a ales în continuare să încalce politicile clare de angajare şi de securitate a datelor, care includ necesitatea protejării informaţiilor despre produse", a declarat un purtător de cuvânt al Google într-un e-mail pentru Reuters.

În 2021, Google a declarat că LaMDA a fost construit pe baza cercetărilor companiei care arată că modelele de limbaj bazate pe transformatoare antrenate pentru dialog ar putea învăţa să vorbească despre orice.

Google şi mulţi oameni de ştiinţă de top au calificat opiniile lui Lemoine ca fiind greşite, spunând că LaMDA este pur şi simplu un algoritm complex conceput pentru a genera un limbaj uman convingător. Concedierea inginerului a fost raportată pentru prima dată de Big Technology, un site de tehnologie şi societate.

Despre Google

Google LLC este o corporație americană multinațională care administrează motorul de căutare pe Internet cu același nume. A fost fondată în anul 1998 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page și Sergey Brin.

Controverse


  1. Google a fost criticat de către agenții de publicitate cu privire la incapacitatea sa de a proteja clienții de „frauda prin click”, atunci când o persoană sau un script este folosit pentru a genera o taxă pe reclamă fără a fi interesată de produsul respectiv. În anul 2006 s-a arătat că aproape 20% din toate clickurile au fost de fapt frauduloase sau incorecte.

  2. Numărul 1 / 2012 al prestigioasei reviste germane de știri Der Spiegel a publicat pe 2 ianuarie 2012 un articol despre compania Google intitulat Fischer im Datenozean (Pescari în oceanul de date). Subtitlul a fost: „Google bestimmt, was auf Erden wichtig ist und was nicht” (n.r. Google hotărăște ce este important și ce nu pe lumea asta). Această afirmație se referă la modul și ordinea în care motorul de căutare Google își afișează rezultatele căutărilor.

  3. În luna august a anului 2016, guvernul britanic a anunțat introducerea unei noi taxe, supranumită „taxa Google”, de 25% din profiturile obținute în Marea Britanie, dar repatriate, de companiile multinaționale.

Citeste si:
Modificări în Codul Muncii. Când nu pot fi concediați angajații
Modificări în Codul Muncii....

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.