Înainte de a achiziționa un laptop performant trebuie să te asiguri că ești la curent cu modul în care a evoluat piața din domeniu atât în privința prețurilor cât și în privința noutăților tehnologice. În sensul acesta îți recomandăm să răsfoiești ultimele oferte de laptopuri performante existente pe site-urile comercianților online și să apelezi și la informațiile din revistele și a blogurile de specialitate. Nu trebuie să pierzi din vedere nici bugetul pe care îl ai la dispoziție deoarece prețul unui laptop performant sare ușor de 4000 de lei și poate ajunge chiar și la 10000 – 15000 de lei, în funcție de model, configurație și mod de utilizare.

Dacă dorești să utilizezi laptopul pentru gaming sau pentru editare video, atunci trebuie să știi că acestea sunt cele mai mari consumatoare de resurse. În privința jocurilor video performanța poate reprezenta diferența dintre fracțiunile de secundă pierdute sau câștigate în fața oponenților.

Configurația unui laptop performant pentru gaming

Când spunem laptopuri de top ne referim la o configurație ce are în componență un procesor care să fie cel puțin un i5 din generația a 11-a. Recomandarea noastră ar fi să ai în vedere Intel Core i5 – 11400H cu performanțe satisfăcătoare pentru un cost rezonabil. Din seria i7 te sfătuim să cauți un procesor din generația a 10-a sau a 11-a.

Foto: Jeff Hardi/ unsplash.com

Pentru jocuri însă, numărul de nuclee și numărul de threaduri ale procesorului primează în fața frecvenței acestuia. Astfel, un procesor cu o frecvență mai mare și cu mai puține threaduri poate avea un randament mai slab decât unul cu o frecvență mai mică dar cu un număr mai mare de threaduri.

Când vorbim despre un laptop pentru gaming trebuie să avem în vedere și o placă video dedicată care să susțină grafica jocului. Evită, pe cât posibil, un procesor grafic ce este încorporat în procesorul laptopului și caută un laptop cu o placă video dedicată. Unele jocuri pot cere o placă grafică cu 4 GB sau mai mult. În sensul acesta îți recomandăm seria 3000 de la nVidia cu varianta RTX 3060 de 6 GB ce nu te va dezamăgi în privința performațelor. Deasemenea, nu doar placa video este importantă ci și sistemul de răcire care, dacă nu este suficient optimizat, poate reduce randamentul plăcii video chiar și cu până la 30%.

În privința memoriei Ram, un laptop decent ar trebui să conțină minim 8 GB de RAM, în primul rând datorită prețului redus al acestor memorii. Poți însă suplimenta această valoare chiar și la 16 GB Ram sau mai mult dacă dorești să suplinești capacitatea unei plăcii video sau să oferi un boost procesorului.

Citeste si:
Ghidul de întreținere a unei pompe de căldură: ce trebuie să știi
Ghidul de întreținere a unei...

Nu în ultimul rând, trebuie să ai în vedere tipul de ecran pe care dorești să-l utilizezi. De obicei ecranul antiglare sau, altfel spus, anti-reflexie este cel recomandat pentru laptopuri datorită proprietății acestuia de a nu reflecta lumina exterioară. De asemenea, un laptop al cărui ecran are un panou de calitate cum este cel AMOLED te va ajuta să ai mai multe unghiuri de vizibilitate și va fi mai eficient în a acoperi lumina exterioară. Te sfătuim să eviți ecranele cu tehnologie touch-screen care sunt aproape fără utilitate în privința laptopurilor și măresc semnificativ greutatea acestora.

Pentru spațiu de stocare, îți recomandăm doar laptopurile cu harduri SSD, harduri ce oferă beneficii mult superioare în comparație cu cele HDD, precum viteza de citire și scriere, fiabilitatea ridicată și un consum redus de energie. Vei simți această diferență nu numai la deschiderea laptopului ci și la lansarea în execuție a programelor.

Citeste si:
Cum te pregătești pentru venirea unui nou membru în familie
Cum te pregătești pentru...

Configurația unui laptop destinat editării video

În privința acestora, atunci când discutăm despre procesoare, lucrurile se schimbă în comparație cu laptopurile destinate jocurilor. Aici frecvența este esențială pentru rendering pe lângă memoria cache și un număr cât mai mare de nuclee. De asemenea, recomandăm ultimele generații de i5 și i7 sau mult apreciatul M1 al celor de la Apple care se comportă impecabil.

Foto: Matthew Kwong/Unsplash.com

În privința memoriei Ram, pentru un randament mediu îți recomandăm o memorie de 32 GB Ram. Depinde bineînțeles și de nivelul rezoluției la care dorești să efectuezi randarea. Dacă însă nu dorești să realizezi randări de imagini 4K te poți rezuma și la un minim de 16 GB de RAM, dar nu îți recomandăm această alegere deoarece diferența este simțitoare.

Citeste si:
Ce să verifici înainte de a amaneta un laptop: sfaturi de la experți
Ce să verifici înainte de a...

Editarea video necesită o placă video cu un procesor grafic ce are în componență un număr cât mai mare de CUDA Cores (nuclee CUDA), o tehnologie utilizată în mod special de suita de programe a celor de la Adobe. În top avem modelele RTX 3080 și RTX 3090 de plăci video care oferă performanțe remarcabile în privința editării video și nu numai. De asemenea îți recomandăm ca și aici să ai în vedere o stocare SSD din motivele lesne de înțeles precizate și la laptopurile destinate jocurilor video.

După cum observi, atunci când avem în vedere achiziția unui laptop performant, destinat gamingului sau editării video, fie el din gama MSI, Lenovo, Apple sau Alienware, ceea ce îl face superior este configurația de top a acestuia. Piața aceasta a evoluat mult în ultimii ani, ajungând în România să avem zeci de modele de top din care poți acum alege. În funcție de buget dar și de nevoi, dacă ții cont de sugestiile noastre, suntem siguri că vei alege modelul care se potrivește cel mai bine activității pe care o desfășori.

Citeste si:
Ce laptop alegi ca designer? Un Mac sau unul cu Windows?
Ce laptop alegi ca designer?...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.