Dacă acum 10 ani se vorbea despre viitorul omenirii influențat de tehnologiile mobile, astăzi cele mai populare trenduri sunt realitatea augmentată, blockchain-ul sau quantum computing. Acestea vor duce lumea la un nou nivel în următorii ani.

 

Revoluția Industrială a transformat modul în care arăta lumea în trecut, dar a făcut-o treptat. Internetul a adus conectivitate și comunicare permanentă, iar companiile au devenit mai agile, lucru ce a putut fi văzut și în timpul pandemiei.

Dar viitorul va fi accelerat de web3, blockchain, quantum computing, VR sau de inteligență artificială. Iată cinci tehnologii care vor schimba lumea în următorii ani:

Virtual reality and augmented reality

Conform datelor de la International Data Corporation, piața combinată de realitate virtuală și realitate augmentată va ajunge la o valoare de 15,5 miliarde de euro, iar cheltuielile pe aceste tehnologii vor crește în fiecare an.

Dacă la început VR și AR au pornit ca tehnologii dedicate consumatorilor casnici, acestea și-au găsit un viitor în zona B2B. Un exemplu de succes este Google Glass, primul mare proiect de realitate augmentată de la Google. Ochelarii nu au fost un succes comercial pentru oamenii obișnuiți, dar există și astăzi și sunt folosiți în fabrici. Astfel, specialiștii de pe linia de producție pot primi informații relevante în timp real în fața ochilor.

O altă zonă unde cele două tehnologii vor schimba viitorul nostru este în educație și training. Astfel, companiile vor investi masiv în unelte de training de la distanță care să folosească elemente interactive și care să se bazeze pe VR și AR.

„Odată cu transformarea pieței muncii și adoptarea modelului hibrid, training-ul a devenit una dintre provocările companiilor. Tehnologii precum AR sau VR vor putea crea un mediu imersiv și care să aducă rezultate rapide în training-ul angajaților, dar și în câștigarea de noi skill-uri”, spune Andra Metz, Corporate Branding & Digital Marketing Manager la NTT Data Romania.

Web3 și blockchain

Specialiștii în tehnologie spun că Web3, adică mixul de blockchain și descentralizare aplicat la World Wide Web, este următoarea evoluție a tehnologiei. Termenul a fost folosit pentru prima oară în 2014, dar a câștigat în popularitate în 2021, pe măsură ce industria blockchain-ului a dorit să se îndepărteze de asocierea cu producerea și minarea de criptomonede.

Citeste si:
Am experimentat pe viu noul BMW i7: 5 tehnologii care ne-au...
Am experimentat pe viu noul...

Web3 este numită următoarea evoluție a online-ului pentru că ar putea crea un univers descentralizat și care să nu mai depindă atât de mult de intermediari, fie că vorbim de comunicații sau tranzacții. De asemenea, Web3 ar putea fi cheia pentru dezvoltarea metaversului, care va avea nevoie de instituții financiare virtuale, de interacțiuni sociale și verificarea identității.

CEO-ul YouTube, Susan Wojcicki, a apus că Web3 „reprezintă o oportunitate neimaginabilă anterior prin care se poate crește conexiunea între creatorii de conținut și fanii lor”. Astfel, această interacțiune poate să nu mai fie intermediată de platforme disponibile astăzi.

Web3 va permite sistemelor descentralizate, adică unor metaversuri multiple, să interacționeze între ele. „Va avea mai multe straturi și m ai multe fațete, care vor fi susținute de o infrastructură cu totul nouă. Aplicațiile vor fi private, vom transfera date în mod sigur și viitorul va fi construit fără compromisul trecutului”, explică Lior Messika, fondator al Eden Block, companie de investiții în proiecte blockchain.

Citeste si:
Cum să îți protejezi viitorul dacă ești freelancer la început de...
Cum să îți protejezi viitorul...

Quantum Computing

Despre quantum computing se vorbește de câțiva ani ca fiind una dintre tehnologiile care va putea schimba viitorul omenirii, deoarece puterea de procesare va deveni infinită și total diferită de cea de astăzi. Acest lucru va deschide porți noi pentru aplicații și inteligență artificială.

Un calculator cuantic nu funcționează pe bază de tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent. În loc să utilizeze biți, un calculator cuantic folosește qubiți (quantum bit). În vreme ce biții pot fi 1 și 0, un qubit poate fi 1, 0, sau oricare superpoziție cuantică a acestora, care automat permite efectuarea unui număr mult mai mare de operații într-un timp mult mai scurt.

„Computerele de astăzi nu au puterea de a simula interacțiunile chimice dintr-un neuron. Și chiar și folosind Legea lui Moore privind evoluția tehnologiei, nu vor fi pregătite nici peste un milion de ani”, a spus Peter Chapman, fondator al startup-ului de quantum computing IOnQ pentru Venture Beat.

Citeste si:
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, decizii importante legate...
Anamaria Prodan și Laurențiu...

Astfel, computerele cuantice ar putea să deschidă drumul spre noi operațiuni și pe calcule care erau imposibile anterior. Cu toate acestea, drumul e mai mult un maraton, nu un sprint, iar impactul inițial al tehnologiei va fi aproape invizibil.

RPA

RPA este pe piață deja de câțiva ani. Românii de la UiPath domină această zonă, dar multiple companii lucrează pentru a putea să automatizeze procesele. Într-un limbaj simplu, RPA înseamnă viitorul pentru că poate înțelege procese repetitive pe care le fac oamenii în companii și să le înlocuiască prin creierul software. Astfel, oamenii nu vor fi înlocuiți cu totul, ci doar procese plictisitoare, cum ar fi introducerea datelor, organizarea acestora sau comunicarea între departamente ale aceleiași companii.

Citeste si:
Cum arată birourile viitorului - 3 lucruri care le definesc
Cum arată birourile...

„Încă mai avem mult de făcut, dar sunt foarte încântat de unele dintre noile situații de utilizare în care RPA se aplică proceselor din ce în ce mai complexe”, spune Daniel Dines, fondator și CEO al companiei UiPath, care este lider în tehnologii de procesare robotică automată.

Piața e în continuă expansiune, multiple companii înțelegând nevoia de a folosi astfel de soluții. Fie că vorbim de zona guvernamentală, fie că vorbim de companii care au un flux de facturi și documente foarte mare, RPA poate fi de ajutor. Piața globală a ajuns la peste 2 miliarde de dolari în 2021, dar se estimează că până în 2030 va ajunge la 13,4 miliarde de dolari, pe măsură ce mai multe companii vor adopta RPA.

Producție optimizată de AI

Inteligența artificială e o tehnologie care se folosește deja pe scară largă, dar unele domenii pot fi influențate major, ceea ce va duce la o schimbare dramatică a modelelor economice.

Astfel, spun specialiștii de la McKinsey, inteligența artificială va influența radical zona de producție. AI se va muta din aplicații, din asistenți personali cum ar fi Alexa sau Siri, din Netflix și se va duce pe linie de producție. Inteligența artificială va putea înțelege mai bine procesele și să identifice acele zone care nu sunt optimizate și care pot să ducă la pierderi pentru o companii.

McKinsey anticipează faptul că inteligența artificială va fi folosită în fabricile mari care se ocupă cu producția de automobile, avioane, în industria constructoare sau în cea de producție a energiei. Aceste fabrici au o cantitate aproape nelimitată de date, dar se bazează pe oameni pentru a le putea analiza.

„AI permite companiilor să creeze și să întrețină proprii algoritmi de inteligență artificială, ceea ce va duce la o analiză rapidă și al economii operaționale. O inteligență artificială într-o fabrică va fi proprietate intelectuală versatilă și adaptată schimbărilor permanente necesare în lumea în care trăim”, spun analiștii de la McKinsey.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.