NASA a publicat luni o înregistrare video spectaculoasă ce prezintă coborârea roverului Perseverance pe Marte, prima de acest tip din lume, după sosirea pe "Planeta Roşie" a acestei misiuni spaţiale, concepută pentru a detecta eventualele urme ale unor forme de viaţă microbiană.
Cu o durată care depăşeşte puţin pragul de trei minute, videoclipul publicat de NASA dezvăluie imaginile filmate de mai multe camere amplasate în diverse zone ale modulului de asolizare, după intrarea lui în atmosfera marţiană: una arată deschiderea paraşutei supersonice, o alta, situată sub rover, prezintă scoarţa marţiană ce pare că se apropie cu rapiditate, iar alte două au surprins momentul în care roverul american, suspendat cu trei cabluri, a fost depus pe sol.
Niciun sunet nu a putut fi înregistrat în timpul acelei coborâri vertiginoase, au precizat specialiştii de la NASA. În schimb, Agenţia spaţială americană a difuzat luni un sunet de pe Marte înregistrat de un microfon, o premieră mondială realizată de roverul Perseverance, după plasarea lui cu succes, săptămâna trecută, pe "Planeta Roşie".
În acel fragment audio, poate fi auzit un sunet strident produs de rover, dar şi vântul marţian. "Da, tocmai aţi auzit o rafală de vânt de la suprafaţa lui Marte, captată de microfon şi trimisă pe Terra", a declarat Dave Gruel, coordonatorul acestor echipamente din cadrul misiunii lansate de NASA. Este vorba despre "primele sunete înregistrate la suprafaţa lui Marte", a adăugat el.
"Este pentru prima dată când am putut să înregistrăm un eveniment precum o asolizare pe Marte", a declarat într-o conferinţă de presă Michael Watkins, directorul Jet Propulsion Laboratory, unde a fost construit roverul american. "Este cu adevărat ceva fantastic", a mai spus el.
"Aceste imagini şi înregistrări video reprezintă lucrurile la care am visat timp de mai mulţi ani", a spus şi Allen Chen, coordonatorul asolizărilor programate pe Marte. Înregistrările audio-video vor permite echipelor de la NASA să înţeleagă mai bine fenomenele care se petrec în timpul unor astfel de asolizări.
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta

Roverul Perseverance era protejat de un scut termic în momentul în care a intrat în atmosfera marţiană, cu o viteză de 20.000 de kilometri pe oră. În acel clip video poate fi văzut scutul termic după ce a fost abandonat pe scoarţa marţiană. Opt retromotoare au încetinit apoi coborârea roverului, iar în imaginile difuzate de NASA poate fi văzut praful marţian propulsat sub efectul acestora.
Camerele care au surprins aceste imagini istorice sunt camere comerciale standard, care au fost adăugate în structura roverului fără a fi conectate la sistemul său central de comenzi, pentru a nu îi perturba funcţionarea. Manevra de asolizare era foarte periculoasă, iar situl ales, craterul Jezero, este considerat unul dintre cele mai riscante, din cauza reliefului său.
Perseverance este cel de-al cincilea rover trimis de NASA pentru a explora suprafaţa lui Marte, după Sojourner, Spirit, Opportunity şi Curiosity. Perseverance este însă primul rover care va culege mostre de sol de pe Marte şi le va depozita la suprafaţa planetei, de unde vor fi preluate de o misiune ulterioară şi vor fi aduse pe Pământ pentru a fi studiate, menționează Agerpres.
Bianca Drăgușanu, prima reacție după ce a aflat că Daniela Crudu...

Despre autor:

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Nu pierzi un suflet drag doar o singură dată, îl pierzi zi de zi, iar şi iar,...
Sursa: garbo.ro
-
Ce urmează pentru bănci în 2024?
Sursa: futurebanking.ro
-
Tarot online: Se vede o iubire nouă la orizont?
Sursa: kudika.ro
-
Prioretail.ro, platforma unui arhitect care vrea să creeze un ecosistem...
Sursa: retail.ro
-
Ce au în comun Ținutul Buzăului, Sardinia și Peninsula Nicoya din Costa Rica?...
Sursa: wall-street.ro