Creierul stângacilor funcționează diferit de cel al dreptacilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Știință și Tehnologie Daegu Gyeongbuk (DGIST), Coreea de Sud.

Aceștia au observat că poți face diferența între un stângaci și un dreptaci prin simpla monitorizarea a activității creierului în timpul stimulării tactile pasive.

Cu ajutorul unor dispozitivelor haptice – care oferă feedback tactil simulând texturi și suprafețe, cercetătorii au putut studia diferențele dintre activitatea neuronala a unui stângaci comparată cu un dreptaci.

Un studiu anterior arătase că dreptacii au un răspuns diferit față de stângaci atunci când efectuează sarcini complicate de manipulare. Atunci când un dreptaci își folosește mână predominanta, sunt activate zone specifice din emisfera stângă a creierului. În schimb, atunci când un stângaci își folosește mâna predominata, se activează o zonă mult mai mare care acoperă ambele emisfere ale creierului.

Rezultatele studiului pot ajuta în dezvoltarea unor interfețe creier-computer, pentru tehnologiile de realitatea augmentată sau pentru inteligența artificială.


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Septembrie 2020 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.