Un miner din Tanzania a devenit milionar peste noapte, după ce a fost recompensat de autorități pentru descoperirile făcute în pământ.

Saniniu Laizer s-a îmbogățit după ce a găsit cele mai mari roci de tanzanit din istoria țării. Astfel, el a primit 3,4 milionae de dolari de la Ministerul Mineritului, pentru cele două roci, cu o greutate combinată de 15 kilograme.

Tanzanitul se găsește doar în nordul Tanzaniei și este folosit pentru a crea diverse ornamente. Este una dintre cele mai rare pietre prețioase de pe Pământ, iar un geolog local spune că în 20 de ani, ar putea fi extrase și ultimele astfel de pietre.

Tanzanitul poate fi verde, roșu, mov sau albastru. Valoarea pietrei e dată de raritate: cu cât mai clară sau mai fină este culoarea, cu atât mai mare e prețul pietrei.

Laizer a extras pietrele săptămâna trecută, una de 9,2 kilograme și alta de 5,8 kilograme. Până acum, cea mai mare piatră de tanzanit scoasă din pământ avea ”doar” 3,3 kilograme.

Însuși președintele țării, John Magufuli, i-a telefonat minerului pentru a-l felicita.

Ce va face proaspătul milionar cu banii

Laizer, în vârstă de 52 de ani, are patru neveste și 30 de copii. Acesta spune că va sacrifica una din vacile sale pentru a sărbători.

Mai departe, va investi în comunitatea sa. ”Vreau să construiesc un mall și o școală. Vreau să construiesc școala undeva în apropierea casei mele. Sunt foarte mulți oameni săraci aici care nu își permit să își ducă copiii la școală”, spune acesta.

Saniniu Laizer spune că ”eu nu sunt educat, dar îmi place ca lucrurile să se desfășoare într-un mod profesionist.”

Minerul spune că nu se teme și că nu își va lua măsuri de precauție în plus: ”e suficient de multă siguranță aici, nu va fi nicio problemă, pot să mă plimb și noaptea fără probleme.”

Citeste si:
Emily Burghelea, cu soț milionar și stă în chirie. De ce au luat...
Emily Burghelea, cu soț...

Minerii ”liber-profesioniști” precum Laizer obțin de la guvern licențe pentru a prospecta pământul în căutare de tanzanit, dar mineritul ilegal este în continuare popular, mai ales în preajma minelor deținute de companii mari.

În 2017, președintele Magufuli a ordonat armatei să construiască un zid de 24 de kiloetri în jurul sitului de minerit Merelani, despre care se crede că ar fi singura sursă de tanzanit din lume.

Un an mai târziu, guverenul a raportat o creștere a veniturilor în sectorul minier și atribuie o parte din succes acestui zid.


Despre autor:


Ultima actualizare: 26 Iunie 2020 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.