Sci-Tech 9 Iunie 2020 13:25

O funcție mai puțin cunoscută din WhatsApp îți poate afișa numărul de telefon pe internet, iar asta poate aduce o mulțime de alte riscuri pentru siguranța ta online.

Funcția Click to Chat este una dintre cele pe care probabil nu le-ai folosit până acum. Aceasta e una dintre cele mai puțin cunoscute ale aplicației, dar e foarte utilă când vrei să iei legătura cu un magazin online, spre exemplu, pentru a cere detalii despre un produs.

Cu ajutorul Click to Chat, poți scana un cod QR, iar apoi vei fi redirecționat către o conversație pe WhatsApp cu o persoană care te lămurească vizavi de întrebările pe care le ai.

Conform lui Athul Jayaram, cercetător în domeniul securității cibernetice, dacă folosești această funcție, numărul tău de telefon poate ajunge între rezultatele căutărilor oferite de Google.

Numerele de telefon sunt expuse de către domeniul wa.me, deținut de WhatsApp, care stochează metadata de la Click to Chat într-un link ce conține numărul tău de telefon. Deoarece nu există o măsură care să prevină indexarea acestor metadate de către motoarele de căutare, numerele de telefon ajung pe internet.

Retail jobs

”Numărul tău devine vizibil în format text în acest link, iar oricine găsește acest link va avea numărul tău de telefon”, explică Jayaram.

Cu ajutorul unor căutări pe Google, cercetătorul a descoperit aproximativ 300.000 de numere de telefon care au fost făcute publice prin această metodă. Apăsând pe un astfel de link, nu ai acces la numele utilizatorului, dar îi poți vedea fotografia de profil.

Jayaram a făcut această descoperire pe 23 mai și a înaintat-o către WhatsApp, însă răspunsul primit din partea companiei n-a fost unul de folos.

”Cu toate că apreciem raportul întocmit de cercetător și punem preț pe timpul dedicat de acesta pentru descoperire, nu se califică în programul nostru de vânătoare de recompense vizavi de probleme ale aplicației, deoarece conține doar un index al rezultatelor de căutare cu link-uri pe care utilizatorii de WhatsApp au ales să le facă publice”, au declarat reprezentanții companiei, conform techradar.com.

Citeste si:
WhatsApp a picat în toată lumea. Utilizatorii au întâmpinat...
WhatsApp a picat în toată...

Jayaram consideră, însă, că firma ar trebui să ia mai în serios descoperirea sa, mai ales că numerele de telefon sunt, în ziua de astăzi, legate de o mulțime de conturi ale fiecăruia.


Despre autor:


Ultima actualizare: 9 Iunie 2020 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.