Sci-Tech 24 Mai 2020 10:48

Dropia, o pasăre despre care se credea că a dispărut din România acum aproximativ trei decenii, pare că a reapărut și chiar cuibărește în țară.

Dropia (otis tarda) este cea mai mare pasăre zburătoare din Europa, iar în ultimele secole, a cunoscut un declin covârșitor.

Până la mijlocul secolului trecut, dropia a dispărut din cea mai mare parte a Europei, iar România nu a făcut excepție. În secolul XIX, România găzduia populații stabile în mai multe regiuni ale țării, de la Podișul Transilvaniei până la Dobrogea. În 1988, doar aproximativ 48 de exemplare de dropie mai trăiau în țară. Începând cu 1990, aceasta a fost considerată specie dispărută.

Pare totuși că la Salonta există o mică populație transfrontalieră de dropii, observate în ultimii 13 ani de către cei de la Asociația Grupul Milvus, confom dropia.eu.

Un student la medicină veterinară, însă, a făcut o descoperire și mai interesantă. Acesta a găsit un cuib de dropie, într-o parcelă de grâu: ”Pentru noi, Asociația Grupul Milvus, această fotografie are o însemnătate istorică. Ea dovedește cuibăritul unei specii considerate cândva dispărute din România și, în același timp, ne arată importanța muncii pe teren, a implicării localnicilor și a administrațiilor locale în conservarea naturii, dar și necesitatea eficientizării programelor de agro-mediu care să ofere plăți compensatorii atractive pentru fermierii prietenoși cu dropiile”, transmite Asociația Grupul Milvus cu privire la descoperirea cuibului.


Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Mai 2020 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.