Tinerii care cred că sunt imuni la noul coronavirus ar trebui să știe că acesta poate provoca accidente vasculare cerebrale subite.

Medicii americani arată că noul virus poate cauza AVC-uri (accidente vasculare cerebrale) în rândul persoanelor cu vârste de 30, până la 40 de ani, care nu au condiții preexistente.

Există din ce în ce mai multe dovezi care arată că noul virus poate cauza cheaguri de sânge, iar un AVC poate fi o consecință a acestora.

Dr. Thomas Oxley, neurochirurg la Mount Sinai Health System, din New York, a vorbit despre cinci cazuri tratate alături de colegii săi. Era vorba despre persoane sub 50 de ani, cu simptome ușoare sau chiar simptomatice.

”Virusul cauzează cheaguri în arterele mari, iar asta duce la accidente vasculare grave”, spune acesta, care adaugă că ”rapoartele noastre arată o creștere de șapte ori a incidenței AVC-urilor apărute brusc în rândul pacienților tineri, în ultimele două săptămâni”, arată cnn.com.

Majoritatea pacienților nu aveau istoric medical și erau acasă, având simptome minore, iar doi dintre ei chiar au ezitat să sune la ambulanță. Și alți doctori au raportat că oamenii sunt reticenți din a mai apela la serviciile de urgență, pe fondul pandemiei.

Un accident vascular ce apare în cadrul unei artere poate cauza leziuni extrem de grave dacă nu este tratat imediat.

Celulele creierului mor atunci când fluxul sanguin este întrerupt, iar cu cânt este vasul blocat mai mult, cu atât este mai sever impactul asupra creierului.

Doctorii americani au subliniat că nu este obișnuit ca persoanele tinere să aibă astfel de accidente vasculare, mai ales în cadrul vaselor de sânge mari din creier.

Aceștia spun că, de obicei, doar unul sau doi pacienți cu vârsta de sub 50 de ani ajungeau la urgențe cu atacuri vasculare cerebrale severe.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Medicii recomandă oamenilor ca, deși având în minte pandemia de coronavirus, să nu ezite să sune la numerele de urgență dacă situația o cere, pentru că astfel pot evita situații mult mai grave.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Aprilie 2020 - 06 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.