În vreme ce pandemia de coronavirus afectează omenirea, amenințarea unei găuri în stratul de ozon de la Polul Nord ar putea trece neobservată.

Cercetătorii au dectetat ceea ce s-ar putea să fie cea mai mare gaură din stratul de ozon descoperită vreodată la Polul Nord.

Gaura din stratul de ozon are o suprafață de aproape 6,5 milioane de kilometri pătrați și i-ar putea expune pe locuitorii din nordul extrem al planetei la niveluri crescute de radiații ultraviolete. Din fericire, însă, Agenția Spațială Europeană afirmă că această gaură se va închide de la sine în următoarele săptămâni.

Astfel de găuri apar anual în Antarctica datorită schimbărilor sezoniere din plafonul de nori. Cele de deasupra Polului Nord, însă, sunt mult mai rare. Cea mai recentă de aici a apărut în 2011 și era mult mai mică decât cea de acum.

”Din punctul meu de vedere, e prima dată când putem vorbi despre o reală gaură în stratul de ozon la Polul Nord”, spune Martin Dameris, cercetător la Centrul Aerospațial German, arată space.com.

Deși la Polul Nord nu apar, de obicei, astfel de condiții care să ducă la dispariția ozonului, anul acesta situația s-a schimbat. Vânturi puternice au blocat un val de aer rece într-un vortex polar deasupra Arcticii. Asta a dus la apariția unor temperaturi mai scăzute, alături de mai mulți nori de altitudine mare. Astfel a început să se formeze gaura din stratul de ozon.

Din fericire, pe măsură ce soarele ajunge din ce în ce mai mult la Polul Nord, temperatura atmosferei crește, iar asta duce la dispariția condițiilor care favorizează existența actuali găuri din stratul de ozon.


Despre autor:


Ultima actualizare: 13 Aprilie 2020 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.