Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că se pregătesc schimbări pentru elevii care intră în ciclul gimnazial și liceal în anul școlar 2022-2023. Oficialul a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a și a V-a vor avea parte de un altfel de sistem, rezultat în urma consultărilor în Programul „România Educată”. Efectele se vor vedea tocmai în 2027, după primul ciclu de patru ani. Cum se anunță a se desfășura Bacalaureatul?

Sorin Cîmpeanu a anunțat schimbări privind Bacalaureatul

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, despre schimbările din sistemul de educație, făcând referire la Programul „România Educată”. „Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a, vor intra pe un altfel de sistem”, a declarat ministrul.

Așadar, se anunță și „un cu totul altfel de Bacalaureat”, o generalizare a standardizării evaluării, a proceselor de digitalizare în educație, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale și un procent mult ameliorat din unghiul evaluării școlare, a explicat oficialul.

„Acestea trebuie privite în raport și cu termenul de 2026, înainte de 2027, când se finalizează toate proiectele educaționale din PNRR aflate sub tutela România Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Scopul: calitate și performanță în educație

Proiectul are două obiective majore: calitate și performanță în educație și echitate în educație. Acestea vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcțional, a completat ministrul.

„Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată.

Citeste si:
Cîmpeanu: „Elevii nu vor trece la școala online din cauza...
Cîmpeanu: „Elevii nu vor...

De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a mai declarat el.

Testări naționale

Ministrul Educației a declarat că elevii care au de susținut examene naționale în acest an trebuie să se aștepte la o adaptare a gradului de dificultate a subiectelor. El a numit învățământul online impus de pandemia de COVID-19 drept „o catastrofă educațională”.

Întrebat dacă subiectele vor fi mai ușoare, Sorin Cîmpeanu a răspuns că „se va da corect, corelat cu perioada la care au avut acces cu adevărat la şcoală, pentru că am fost printre primii care a spus că învăţământul online, deşi sunt un adept al digitalizării, dar învăţământul online impus atunci când sistemul era total nepregătit a fost o adevărată catastrofă educaţională. Nu a fost impus de către elevi şi nu mi se pare corect să deconteze eventuale decizii greşite cei care nu au avut nicio tangenţă”.

Citeste si:
Horoscopul dragostei pentru martie 2024. Ce zodii vor avea parte de...
Horoscopul dragostei pentru...

Rezultate la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Cât despre rezultatele la testele naționale din acest an, ministrul spune că speră ca rezultatele să fie la fel ca cele de anul trecut. „Îmi place să cred că vom avea rezultate cel puţin la fel ca anul trecut. Condiţiile nu diferă foarte mult”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Calendar Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2022


  • 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

  • 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A

  • 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B

  • 9 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D

  • 13 – 15 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

  • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

  • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

  • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

  • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

  • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00

  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor

  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Citeste si:
Legile Educației în varianta Deca aduc schimbări la Evaluarea...
Legile Educației în varianta...

Calendar Bacalaureat sesiunea august - septembrie 2022


  • 18 - 25 iulie 2022 - înscrierea candidaţilor la a doua sesiunea de examen, inclusiv a candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe;

  • 16 august 2022 - Limba şi literatura română - proba scrisă

  • 17 august 2022 - Proba obligatorie a profilului - proba scrisă

  • 18 august 2022 - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba scrisă

  • 19 august 2022 - Limba şi literatura maternă - proba scrisă

  • 22-23 august 2022 - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A

  • 24 august 2022 - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B

  • 25 august 2022 - evaluarea competenţelor digitale

  • 26 şi 29 august 2022 - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C

  • 31 august 2022 - Afişarea rezultatelor la probele scrise (până în ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12:00 - 18:00

  • 1-2 septembrie 2022 - Rezolvarea contestaţiilor

  • 3 septembrie 2022 - Afişarea rezultatelor finale.

Citeste si:
Schimbări la Bacalaureat și admiterea la liceu
Noul proiect al Legilor...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.