Admiterea la liceu se va face și cu Evaluarea Națională și cu examen, dar schimbări vor fi și în ceea ce privește Bacalaureatul. Elevii de clasa a XII-a vor avea două probe în plus, după cum arată noile legi ale Educației, prezentate luni de ministrul Ligia Deca. Deși vor intra în vigoare peste 4 ani, părinții și elevii le contestă deja.

Ligia Deca a prezentat noile legi ale Educației: schimbări la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Noile legi ale Educației prevăd Evaluare Națională pentru toți copiii de clasa a VIII-a, iar liceele care dovedesc că au o concurență mare la anumite specializări pot organiza examene proprii de admitere pentru candidați.

„Liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru Științele naturii pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv. Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Părinții și elevii sunt revoltați. „Nu suntem de acord cu admiterea. Creăm discriminare în sistemul educaţional ca să nu mai vorbim de meditaţii Luam în calcul stresul la care copiii vor fi supuşi într-un timp atât de scurt”, a spus un părinte.

10 probe la noul Bacalaureat

Noul Bacalaureat va aduna 10 probe, iar elevii de la profilul tehnologic vor avea examen propriu. „Rămânem cu două probe de competențe lingvistice la limbă străină, pentru a crește potențialul de angajare. Ce avem in plus faţă de formula de acum este o probă aşa zis complementară pentru competențe de bază care pentru profilul uman va fi la matematică sau ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Elevii vor putea da toate probele de competențe în timpul anului școlar. Noile legi ale Educației aduc schimbări și pentru profesori. Specializarea de învățător rămâne la liceele pedagogice, iar profesorii care vor preda în mediul rural vor primi o bursă egală cu salariul mediu brut, dacă garantează că rămân în zonele defavorizate timp de cinci ani.

Citeste si:
Legile Educaţiei, aprobate de Guvern și trimise în Parlament pentru...
Legile Educaţiei, aprobate de...

Ministrul Ligia Deva promite și salarii mai mari pentru profesori. La capitolul etică, mandatele rectorilor vor avea o durată de 5 ani și se vor putea înnoi doar o singură dată.

„Tezele devin documente publice timp de 90 de zile în aşa fel încât oricine să le poată consulta şi să poată sesiza eventualele abateri înainte ca teza să fie susţinută”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Oficialul vrea ca noile legi să ajungă pe masa guvernului pe 8 martie. Ulterior, urmează dezbaterea parlamentară. Pentru ca legea să intre în vigoare de anul viitor, e nevoie ca proiectul să fie aprobat în Parlament până la începutul lunii septembrie. Impactul bugetar ajunge la 31 de miliarde de lei pentru sistemul de învățământ preuniversitar și la aproape 6 miliarde pentru sectorul universitar.

Citeste si:
Evaluare Națională 2023 - subiecte la proba de Matematică și...
Evaluare Națională 2023 -...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Aprilie 2023 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.