Președintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, motivul pentru care consultările cu partidele vor avea loc abia săptămâna viitoare, după ce a fost demis Guvernul Cîțu.

Președintele Iohannis a explicat, la o zi după ce Guvernul Cîțu a fost demis, de ce a convocat partidele la consultări abia săptămâna viitoare

E haos în politică, după ce marți a trecut moțiunea de cenzură depusă de PSD, în urma căreia Guvernul Cîțu a căzut. Există câteva scenarii. Cei din PNL îl doresc din nou pe Florin Cîțu premier, dar au și câteva variante salvatoare, în cazul în care nu vor face bine cărțile, anume Lucian Bode, Dan Vâlceanu sau Nicolae Ciucă.

Cei de la USR PLUS au în plan să-l propună pe Dacian Cioloș în această funcție sau orice alt nume de la PNL, mai puțin Florin Cîțu, cei din AUR e posibil să-l nominalizeze pe Călin Georgescu și social-democrații vor alegeri anticipate.

În cele din urmă, propunerea va veni de la Cotroceni, în urma consultărilor. Toată lumea se aștepta ca întrevederile să se desfășoare chiar în joia aceasta, numai că, după verdict, șeful statului a anunțat, într-o conferință de presă, că discuțiile se vor purta tocmai săptămâna viitoare.

„Am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic. Nu am convingerea că după prima rundă va apărea o soluție. Dacă partidele nu se înțeleg, guvernul interimar va rămâne în funcție până la găsirea unei soluții”, și-a explicat președintele decizia.

La o zi după ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, președintele a dat vina pe USR pentru criza politică din România. ”Dacă vrem să analizăm fapte, nu poveștile politice, vedem că USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat împreună cu AUR și PSD pentru căderea guvernului din care a făcut parte.

Sunt pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. Este greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Principalele declarații:

„Două concluzii sunt foarte importante, din discuțiile de aseară. Prima e legată de felul în care vedem UE în politica globală. Concluziile sunt bune și importante, s-a subliniat de către toți importanța și relevanța NATO și relevanța de a păstra puternică relația trans-atlantică.

Am convenit să urgentăm toate demersurile în privința prețului la electricitate. Comisia s-a angajat să vină, într-o săptămână cu o abordare care să ofere soluții, pentru că nu putem să trecem iarna cu prețuri crescute la electricitate.
Șase state din zonă doresc să devină membre UE. Sunt chestiuni economice și condiții. Noi, din Uniune, dorim să le dăm statelor din Balcanii de Vest o viziune. Nu mă aștept la discuții complicate, toată lumea dorește progrese în procesele de aderare.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Alții au venit cu discursuri de parcă astăzi s-ar fi inventat coaliția. Este nevoie de zile ca toată lumea să revină cu picioarele pe pământ. Politicienii au ajuns să aibă discursuri anti-toți. Așa nu se poate, doar prin maturitate, iar nu prin țâvnă, se rezolvă criza. Să fim sinceri cu noi: cineva trebuie să guverneze țara.

Am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic. Acum ce urmează? Își pune lumea problema. Vom începe discuții așezate, mature. Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele de azi despre pandemie, avem aproape 15 mii de cazuri și peste 330 de decese, este o catastrofă. Prețurile la energie cresc în continuare. Avem nevoie de un guvern.

Orice persoană susținută de majoritatea parlamentară poate deveni premier, nu există nicio piedică.

Citeste si:
Iohannis a subliniat la consultările cu Biden importanța creării...
Iohannis a subliniat la...

Când se formează un guvern, persoana desemnată de președinte trebuie să caute să facă o majoritate. Este problema celui desemnat. Sigur că și pe mine mă preocupă. Dacă vrem să analizăm fapte, nu poveștile politice, vedem că USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat împreună cu AUR și PSD pentru căderea guvernului din care a făcut parte. Sunt pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. Este greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul.

Soluțiile vor trebui să transpară din consultările de săptămâna viitoare. Nu am convingerea că după prima rundă va apărea o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă și e nevoie ca partidele să se așeze la discuții.

Dacă partidele nu se înțeleg, guvernul interimar va rămâne în funcție până la găsirea unei soluții. Nu există un înlocuitor, țara trebuie guvernată. Nu exclud niciun pas constituțional, orice am face trebuie să ducă la o soluție – formarea unui nou guvern”.

Citeste si:
Ambasadorul Rusiei - convocat la MAE
Ambasadorul Rusiei - convocat...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2021 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.