Moțiunea de cenzură inițiată de PSD a trecut marți de votul Parlamentului, astfel Guvernul Cîțu a fost demis. Sorin Grindeanu și George Simion, care au transmis LIVE pe Facebook numărătoarea bilelor de vot, au anunțat că au fost 281 de voturi „pentru”, cel mai mare număr de voturi strâns vreodată în România la o moțiune de cenzură. Pentru a fi adoptată o moțiune, aceasta trebuie să întrunească 234 de voturi „pentru”. Ce calcule se fac acum?

Scenariile pe care le au în vedere parlamentarii după ce a căzut Guvernul Cîțu

O primă variantă ar fi ca cei din PNL să meargă mai departe cu un guvern minoritar, susținut de către cei din PSD. Liberalii ar avea 134 de voturi, iar social-democrații 154. Total: 291. Voturi necesare: 234.

Al doilea scenariu constă în refacerea vechii coaliții, formată din PNL, USR PLUS și UDMR, ceea ce înseamnă că ar avea un număr suficient de voturi. 29 din partea UDMR, 134 de la PNL și 80 de la USR PLUS În acest caz, cei din PSD și-ar dori alegeri anticipate pentru martie 2022.

Cine ar putea fi următoarea propunere de premier?

Cei din PNL l-ar vrea tot pe Florin Cîțu în fruntea Palatului Victoriei, dar au și variante de rezervă, anume Lucian Bode, Dan Vîlceanu sau Nicolae Ciucă, adică miniștrii care marți au picat în urma votului din Parlament. Cei de la USR PLUS spun că Dacian Cioloș ar putea fi bun în această funcție sau orice alt nume de la PNL, numai Florin Cîțu nu.

Social-democrații vor alegeri anticipate și cei de la AUR îl propun pe Călin Georgescu. Nominalizarea va veni de la Cotroceni, în urma consultărilor, care vor avea loc săptămâna următoare, după cum a anunțat președintele la scurt timp după verdict.

„Este o situație complicată; o situație care a fost generată de politicieni cinici - unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români. Haideți să vedem, totuși, ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din Guvern și a votat, URS, împreună cu PSD și AUR, moțiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele, restul sunt discurs politic sau demagogie. Acum, însă, suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. România trebuie să fie guvernată!

Pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarnă. Toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva, adică Guvernul României. Este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice. Pentru a dat timp partidelor să se întrunească și să găsească abordări mature, apoi să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele abia săptămâna viitoare. Acum, se cere maturitate și responsabilitate”, a declarat președintele României într-o conferință de presă.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2021 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.