Premiul Nobel pentru Pace din acest an a ajuns la Abiy Ahmed, premierul Etiopiei. Omul politic si-a ajutat tara sa termine un razboi care dura de douazeci de ani cu Eritrea, anunta CNN.

La anuntul castigatorului Premiului Nobel pentru Pace la Oslo, comitetul a spus despre Abiy ca "eforturile lui merita recunoastere si au nevoie de incurajare."

In varsta de 43 de ani, premierul Etiopiei a reusit sa puna capat conflictelor dintre tara lui si Eritrea, cu care isi disputa teritoriile de granita de peste doua decenii. Rezultatul a fost posibil prin mai multe costuri financiare si pierderi de vieti omenesti.

De curand, Abiy Ahmed a fost apreciat si pentru contributia adusa in obtinerea unui consens privind conducerea Sudanului, dupa criza politica instalata in tara. Asta dupa arestarea conducatorului din ultimii 30 de ani, Omar al-Bashir.

Castigatorul a primit felicitari din partea mai multor lideri de la nivel global.

Abiy Ahmed ocupa pozitia de premierul al Etiopiei din aprilie 2018. Inca de la începutul mandatului a lansat si impus o serie de reforme economice si politice, in calitate de presedinte al Partidului Democrat Oromo.

Greta Thunberg, o alta laureta la aceasta categorie, o puternica activista pentru schimbarile climatie, era o favorita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.