Cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a efectuat o iesire in spatiu in 1965 si comandantul primei misiuni spatiale comune a URSS si Statelor Unite, a murit vineri, la 85 de ani. El a decedat la Moscova in urma unei indelungi boli, a declarat pentru AFP colaboratoarea sa Natalia Filimonova.

La 19 martie 1965, Alexei Leonov, echipat cu un costum de astronaut si legat cu un cablu lung de 5,35 metri, a ramas in afara navei Voskhod-2 timp de 12 minute si 9 secunde, obtinand porecla de primul "pieton spatial".

El s-a indepartat prudent, la doi-trei metri de nava. Orbit de Soare, in pofida vizierei sale aurii, el a fost tinut in siguranta cu ajutorul unui cablu prins de nava sa.

"Iata, incerc", a zis el, iesind din nava spatiala.

Operatiunea a durat in total 20 de minute, dintre care 12 minute in intregime in afara Voskhod-2.

Alexei Leonov a fost de asemenea comandantul misiunii Apollo-Soyuz in 1975, prima misiune comuna a celor doi rivali ai Razboiului Rece si ai cursei spatiale - URSS si Statele Unite. Aceasta misiune a marcat inceputul unei cooperari tehnologice care continua si astazi, scrie Agerpres.

Cosmonautul a fost si un apropiat al primului om care a ajuns in spatiu si pe orbita Pamantului (1961), compatriotul sau Iuri Gagarin. Atunci cand acesta din urma a murit intr-un accident de avion, pe 27 martie 1968, langa Moscova, Alexei Leonov a fost unul dintre primii care au ajuns la fata locului.

Funeraliile lui Alexei Leonov vor avea loc marti la Moscova, a anuntat Centrul de pregatire a cosmonautilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.