Turcia se confrunta cu o criza fara precedent la capacele de borcan, care au devenit atat de greu de gasit incat oamenii au inceput sa le fure, aceasta fiind o dovada a perceptiei populatiei fata de directia in care se indreapta economia, transmite Bloomberg.

Inainte de venirea iernii, o perioada in care preturile la alimente sunt mai mari, populatia Turciei incepe sa se pregateasca de iarna cu conserve de legume si fructe facute in casa. Insa, criza capacelor de borcan este o dovada a "sentimentului de urgenta" pe care multi turci il resimt cand vine vorba despre pregatirile pentru iarna din acest an.

"Capacele de borcan au devenit obiecte pentru piata neagra. Probabil vindem aproximativ 5.000 de capace intr-o zi. Oamenii pur si simplu le smulg de pe rafturi", spune Bilal Onar, un muncitor la un supermarket din Gungoren, un district din Istanbul populat in principal cu muncitori, potrivit Agerpres.

In conditiile in care bugetele lor inca se resimt dupa prabusirea monedei in 2018, turcii au inceput sa caute cu frenezie capace de borcan pentru a profita de calmarea inflatiei si a face conserve pentru iarna. In urma cu cateva luni, rata inflatiei a atins cel mai ridicat nivel de la venirea la putere a presedintelui Recep Tayyip Erdogan in urma cu 16 ani.

"Oamenii cred ca preturile vor creste la iarna, astfel ca isi iau masuri de prevedere. Fac munca asta de aproape 30 de ani si nu am vazut nimic asemanator", explica Ibrahim Bilici, proprietarul unui magazin care vinde articole ieftine.

Preturile la legume si fructe au crescut cu 73%, in Turcia

In luna aprilie a acestui an, preturile la fructe si legume au inregistrat o crestere in ritm anual de aproape 73%.

Autoritatile au incercat tot felul masuri pentru a tine sub control inflatia, "hartuindu-i" pe retaileri si dand vina pe cei care fac stocuri pentru preturile mari si chiar au infiintat magazine de stat care sa vanda fructe si legume la preturi subventionate. In conditiile in care Banca Centrala a fost fortata sa majoreze semnificativ dobanda de politica monetara in urma cu un an, a urmat o scurta recesiune care intre timp s-a transformat intr-o economie in stagnare.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Daca la aceasta se adauga si faptul ca rata somajului este aproape de maximul istoric, este explicabil faptul ca oamenii au inceput sa faca economii. Atunci cand fac conserve de legume si fructe oamenii de obicei refolosesc borcanele din anii trecuti, dar inlocuiesc capacele de metal. De aici apare deficitul.

Capacele se vand la pret dublu fata de anul trecut

Metin Onbasili, care detine un magazin in cartierul Besiktas, spune ca in prezent capacele de borcan se vand cu 0,7 lire (12 centi) bucata, dublu fata de pretul de anul trecut. "Cererea a explodat pentru ca si preturile au explodat anul trecut", a subliniat Metin Onbasili.

Problema cu capacele de borcan se intinde dincolo de metropola Istanbul. Ziarele din provincia Kocaeli, amplasata la est de capitala comerciala a Turciei, au raportat si ele o criza a capacelor de borcan.

Citeste si:
Românii vor plăti garanție pentru produsele ambalate în sticlă,...
România introduce garanția...

Arzu Sen, un producator de paste de tomate din regiunea Canakkale, a constatat ca se confrunta brusc cu o competitie acerba.

"Este ca si cum toata lumea a inceput sa isi produca propriile conserve", a afirmat el.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.