Un student de 19 ani care l-a acuzat pe o retea sociala pe printul Harry ca ar fi 'tradator de rasa', acuzatie insotita de o imagine amenintatoare, a fost condamnat marti la patru ani si trei luni de inchisoare cu executare de un tribunal din Londra, relateaza AFP.

Michal Szewczuk a postat o imagine pe Gab, o retea sociala populara in randul partizanilor extremei drepte, in care Ducele de Sussex apare cu un pistol indreptat impotriva sa.

Imaginea, in care apare si o svastica acoperita de sange, este insotita de mesajul 'ne vedem mai tarziu, tradator de rasa', un mesaj postat in august 2018, la cateva luni dupa casatoria printului Harry cu fosta actrita americana Meghan Markle, care este metisa.

Acuzat de instigare la terorism si detinere de materiale teroriste, intre care White Resistance Manual, o carte care circula in cercurile adeptilor suprematiei rasei albe si care explica inclusiv modul de a fabrica bombe artizanale, si un manual realizat de Al-Qaida, Michal Szewczukle a pledat vinovat.

Tanarul, originar din Leeds, a fost condamnat de Curtea Penala din Old Bailey, alaturi de Oskar Dunn-Koczorowski, un londonez de 18 ani, care a pledat si el vinovat pentru incitare la terorism.

Dunn-Koczorowski a fost condamnat la 18 luni de inchisoare cu executare. In mesajele postate pe Gab, el si-a exprimat sprijinul pentru neo-nazistul Anders Breivik, autorul masacrului in care 77 de persoane au fost ucise in Norvegia in 2011, si a aprobat amenintarile cu epurarea etnica a albanezilor, scrie Agerpres.

Judecatorul Rebecca Poulet a declarat ca cei doi barbati au promovat o ideologie a violentei extreme inspirate de gruparile neo-naziste.

'Mesajele pe care le-am vazut si pe le-am citit sunt deopotriva odioase si de natura criminala, din cauza intentiei lor clare de a incuraja actele teroriste', a mai spus ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.