Regizorul american Steven Spielberg doreste ca lungmetrajele produse de platformele de streaming, precum ''Roma'', realizat de Netflix si care a castigat trei premii Oscar duminica trecuta, sa nu mai fie nominalizate la editiile viitoare ale galelor organizate de Academia de film americana (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS), informeaza DPA.

Steven Spielberg isi va prezenta argumentele in fata unor colegi de breasla la apropiata reuniune anuala a Consiliului Guvernatorilor din cadrul AMPAS, unde renumitul cineast american va propune o schimbare a regulamentului institutiei, prin care sa se interzica serviciilor de streaming, precum Netflix, Amazon si Hulu, sa mai concureze la premiile Oscar daca productiile lor nu intra mai intai in circuitul cinematografic. Informatia a fost publicata in premiera pe site-ul Indiewire.

"Steven crede cu fermitate in diferentele care exista intre sistemul de streaming si sistemul cinematografic", a declarat un reprezentant al companiei sale de productie, Amblin Entertainment.

Nu este pentru prima data cand Steven Spielberg isi exprima sentimentele pe care le are fata de diferentele existente intre marile ecrane de la Hollywood si micile ecrane de televiziune, scrie Agerpres.

"Odata ce te dedici unui format de televiziune, esti un realizator de filme TV", a declarat cineastul, in 2018, intr-un interviu pentru ITV News, in care a vorbit despre limitele tot mai vagi ce separa diversele formate media. "Cu siguranta ca meriti - daca este un show TV bun - un premiu Emmy, dar nu un Oscar", a adaugat el.

Reactia regizoarei Ava DuVernay, al carei film "13th" a fost produs si distribuit de Netflix

Vestea despre propunerea pe care o va face Steven Spielberg a determinat o reactie din partea regizoarei Ava DuVernay, al carei film "13th" a fost produs si distribuit de Netflix. Remarcand faptul ca apropiata intrunire a Consiliului Guvernatorilor din cadrul AMPAS se va tine cu usile inchise, Ava Duvernay a spus ca spera ca acel consiliu "va avea cineasti in camera de sedinte sau va citi declaratii ale unor regizori care au pareri diferite".
Citeste si:
Will Smith a demisionat de la Academia Oscarurilor, după ce l-a...
Will Smith a demisionat de la...

Stirea despre propunerea lui Steven Spielberg a aparut in presa din lumea intreaga la cateva zile dupa gala premiilor Oscar din 2019, care a inclus, pentru al doilea an consecutiv, productii Netflix in randul filmelor nominalizate, inclusiv unele care au rulat in cinematografe doar pentru cateva saptamani. Pe langa proiectiile limitate ale filmului "Roma" in cinematografe, cel mai recent film al fratilor Coen, "The Ballad of Buster Scruggs", a avut, de asemenea, doar cateva proiectii in circuitul cinematografic inainte de a fi difuzat pe platforma de streaming Netflix.

"Roma" a fost nominalizat la 10 categorii la premiile Oscar, iar "The Ballad of Buster Scruggs" la trei categorii de premii.

Printre alte productii ale unor platforme de streaming se remarca filmul "Cold War", produs de Amazon, care a primit trei nominalizari la premiile Oscar din acest an, fara sa castige insa vreun trofeu.

Citeste si:
Un român a vrut să agațe o prostituată la Roma și a dat peste soția sa
A vrut să agațe o prostituată...

"Roma" a castigat trei premii Oscar - ''cel mai bun regizor'', ''cea mai buna imagine'' si ''cel mai bun film strain''.

Anul trecut, Netflix a castigat un premiu Oscar la categoria "cel mai bun lungmetraj documentar" cu productia "Icarus". Filmul "13th", regizat de Ava DuVernay, a fost nominalizat la aceeasi categorie.

Prin noua lui initiativa, Steven Spielberg continua o discutie care a animat circuitul festivalurilor de film in ultimii ani. La Festivalul de la Cannes din 2017, jurnalistii de la The Times au descris "o lupta existentiala pentru viitorul industriei de divertisment", cauzata de perturbarea digitala, care zguduie universul distributiei de film.

"Ceea ce face Netflix este minunat", a declarat Glen Basner, director executiv al companiei FilmNation Entertainment, prezent la editia din 2017 a Festivalului de la Cannes. "Insa niciun loc nu celebreaza cinematografia asa cum o face acest festival. Exista locuri in afara competitiei (de la Cannes, n.r.) pentru alte tipuri de entertainment", a adaugat el.

Citeste si:
Netflix introduce suprataxe pentru partajarea parolelor din 2023
Netflix introduce suprataxe...

Netflix s-a retras de la Cannes anul trecut, dupa ce organizatorii festivalului au impus o norma de regulament in virtutea careia filmele din competitia oficiala trebuie sa fie lansate in cinematografele din Franta.

Steven Spielberg nu a uitat aceasta controversa in discursul lui de luna trecuta pe care l-a rostit dupa ce a fost premiat la gala Cinema Audio Society Awards: "Cred cu fermitate ca cinematografele trebuie sa existe pentru totdeauna", a spus cineastul american, potrivit revistei Variety.

Desi a recunoscut ca admira foarte mult evolutia actuala a industriei de televiziune, atat pentru subiectele abordate, cat si pentru realizarile tehnice, Steven Spielberg a spus: "Sunetul este mai bun acum in locuintele noastre private decat a fost vreodata in intreaga istorie. Insa nimic nu se compara cu a merge intr-o sala de cinematograf, mare si intunecata, cu oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodata in jurul tau si sa te bucuri alaturi de ei de aceasta experienta".

Citeste si:
Filmele verii vin cu bilete cadou
Filmele verii vin cu bilete...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.