Regizorul israelian Nadav Lapid a declarat ca productia lungmetrajului sau ''Synonyms'', recompensat cu Ursul de Aur la cea de-a 69-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, i-a oferit ''nesfarsita placere'', dar si ''nesfarsita durere'', relateaza DPA.

Filmarile la ''Synonyms'' au fost minunate, dupa cum a marturisit Nadav Lapid pentru site-ul de stiri Ynet in cadrul unor comentarii publicate duminica dimineata, insa procesul de post-productie a fost un ''iad''.

Mama regizorului, Era Lapid, bolnava de cancer, s-a implicat in procesul de editare al filmului chiar daca se afla in faza terminala. ''A fost o competitie intre editare si boala, iar boala a invins'', a declarat Lapid.

Mama regizorului a decedat anul trecut, scrie Agerpres.

Nadav Lapid a afirmat ca nu crede ca mama sa priveste in jos catre el din ceruri. ''Insa o vad in film'', a precizat castigatorul trofeului Ursul de Aur.

Lapid a devenit sambata primul regizor israelian care obtine cea mai importanta distinctie la Festivalului International de Film de la Berlin.

Inspirata de experienta personala a regizorului de a se muta in strainatate si de sentimentele sale ambivalente pentru tara lui natala, aceasta coproductie Franta-Israel-Germania spune povestea lui Yaav (interpretat de Tom Mercier) si a luptei sale de a se reinventa ca francez, renuntand la tot ceea ce este israelian.

La primirea premiului, Nadav Lapid a declarat ca acest film autobiografic ar putea provoca "un scandal in Israel". Insa, a adaugat el, "sper ca oamenii sa poata intelege ca furia, ostilitatea, ura si dispretul intervin doar intre frati si surori, atunci cand exista un atasament solid si emotii puternice".

16 filme au concurat pentru Ursul de Aur

Juriul international al editiei de anul acesta a Berlinalei a fost prezidat de actrita franceza Juliette Binoche, careia i s-au alaturat criticul de film american Justin Chang, actrita germana Sandra Huller, regizorul chilian Sebastian Lelio, curatorul de film al Muzeului de Arta din New York, Rajendra Roy, si actrita si producatoarea britanica Trudie Styler.

In 2018, Ursul de Aur pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului "Nu ma atinge-ma ("Touch me not"), al regizoarei romance Adina Pintilie, care a fost recompensata si cu trofeul pentru cel mai bun film de debut.

Citeste si:
BNR: Cea mai falsificată bancnotă a fost cea de 100 de lei
BNR: Cea mai falsificată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.