Cineastul Bernardo Bertolucci, personalitate marcanta a cinematografiei italiene din a doua jumatate a secolului al XX-lea, autorul unor filme celebre precum "Ultimul tango la Paris" si "Ultimul imparat", a murit la Roma la varsta de 77 de ani, a informat luni presa italiana, citata de agentiile de presa internationale.

Flavia Schiavi, agentul de presa al cineastului italian, a dezvaluit ca Bernardo Bertolucci, bolnav de cancer, a murit luni dimineata la Roma, la ora locala 07:00.

Poet, producator, scenarist si regizor, Bernardo Bertolucci era considerat ultimul ''mare maestru'' al cinematografiei italiene, gratie unor capodopere precum "Ultimul imparat", cu care a castigat in 1988 doua premii Oscar - la categoriile "cel mai bun regizor" si "cel mai bun scenariu adaptat" .

Acel film epic a castigat noua in total noua premii Oscar. Bernardo Bertolucci a fost primul cineast italiat premiat cu Oscarul pentru cel mai bun regizor.

Potrivit revistei Variety, Bernardo Bertolucci a influentat generatii de cineasti prin operelor sale vizionare precum "Conformistul" (1970) si "Ultimul tango la Paris" (1972), care explorau politica si sexualitatea prin povestiri personale si abordari vizuale indraznete.

Cel mai bun reprezentant al generatiei sale de cineasti italieni, Bernardo Bertolucci a reusit sa isi construiasca o cariera prestigioasa atat in Europa, cat si la Hollywood, desi relatia sa profesionala cu marile studiouri americane a fost marcata de suisuri si coborasuri. Insa, chiar si atunci cand a lucrat cu studiourile hollywoodiene, Bertolucci a reusit intotdeauna sa faca filme care erau considerate proiectii ale universului sau artistic.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.