Figura majora a scenei muzicale internationale de peste 60 de ani, legendara artista Aretha Franklin a incetat din viata joi la varsta de 76 de ani.

La trei zile dupa ce jurnalistul american Roger Friedman a facut publica ingrijoratoarea stare de sanatate a Arethei Franklin, marea artista a incetat din viata, inconjurata de rude si prieteni, in urma unei boli incurabile.

Un cancer la pancreas ii fusese diagnosticat in 2010, cantareata respingand initial public orice informatie cu privire la aceasta, dar admitand in cele din urma ca a fost operata de o tumoare.

Decesul Arethei Franklin intervine la mai putin de doi ani dupa dorinta sa de a se retrage din viata muzicala, facuta publica la un post de radio din Detroit pe motiv ca doreste sa consacre mai mult timp nepotilor ei, scrie Agerpres.

In cei 62 de ani de cariera, "regina soulului", a inscris cateva zeci de titluri in Top 50 si a castigat 18 Grammy Awards. Figura emblematica a muzicii soul din anii '60 pana in zilele noastre, Aretha Franklin a contribuit la popularizarea muzicii afro-americane asa cum putini artisti au facut-o inaintea ei, fara a uita vreodata de unde provenea.

Fiica cea mai mica dintr-o familie cu patru copii, Aretha Louise Franklin s-a nascut la 25 martie 1942 la Detroit. Crescuta in respectul cel mai strict al valorilor crestine de catre un tata pastor, ea s-a apropiat de el in special dupa decesul mamei sale, atunci cand nu avea decat 10 ani. Acompaniata de surorile sale, Erma si Carolyn, tanara Aretha parcurge SUA impreuna cu tatal sau si interpreteaza muzica bisericeasca de tip gospel, inaintea fiecarei predici. Ea nu avea atunci decat 12 ani.

In 1956, ea isi inregistreaza primul disc. Nu se multumeste sa intoneze doar cantece religioase si face in curand cunostnta cu descoperitorul de talente John Hammond, care o convinge sa semneze un contract cu Columbia Records. Cativa dintre credinciosii tatalui sau explodeaza: cum poate sa-si lase fiica sa interpreteze cantece profane? Pastorul Franklin face fata criticilor. Prieten apropiat al multor interpreti de blues, el isi sustine fiica si o ajuta sa inregistreze in continuare.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

Dupa sase ani si noua discuri inregistrate, succesul inca nu se aratase. Aretha se intoarce la Atlantic Records la producatorul Jerry Wexler pentru a-si relansa cariera. "Columbia este prea alba pentru a sesiza geniul Arethei ", avea sa declare mai tarziu Hammond.

In mai putin de un an dupa ce a parasit prima sa casa de discuri, Aretha Franklin obtine marele succes in 1967. Acesta poate fi cuprins intr-un singur cuvant:"Respect". Inregistrata cu doi ani inainte de Otis Redding, aceasta piesa capata in vocea Arethei o feroce feminitate. Nu i-a trebuit mult pentru a urca in varful clasamentelor.

Incoronata drept "regina muzicii soul", Franklin cucereste nu doar topurile R&B, dar intra si in Top 10 al pieselor pop, un lux rezervat de obicei artistilor albi.

La inceputul anilor 70, ea cunoaste mai multe succese in parte datorita albumului sau intitulat Amazing Grace, dedicat integral primei sale iubiri, muzica gospel - muzica bisericeasca a comunitatilor crestine afro-americane.

Citeste si:
15+ celebritati internationale care ne-au parasit in 2018
Lumea e mai saraca fara ei:...

Opt ani mai tarziu in 1980, Aretha Franklin este din nou sub lumina reflectoarelor dupa ce John Landis ii propune sa se alature lui Ray Charles in viitorul sau film, The Blues Brothers. Performanta sa este absolut rascolitoare: reinterpretand succesul sau din 1968 "Think!", scandat aici intr-un ritm vioi si vesel in fata actorilor Dan Aykroyd si John Belushi, Aretha uluieste.

Decisa sa-si ia cariera in propriile maini, cantareata paraseste Atlantic pentru casa de discuri a lui Clive Davis si isi inmulteste colaborarile, unele mai fructuoase decat altele, incepand prin "Sisters Are Doin' It for Themselves", acompaniata de Eurythmics. Imbinand de minune influentele traditionale ale Arethei Franklin si modernitatea grupului lui Annie Lennox, el va face din al 33-lea album al "reginei soulului" primul sau disc de platina inregistrat in studio. In 1987, Keith Richard il introduce in Rock & Roll Hall of Fame, facand din ea prima artista care primeste aceasta onoare.

Citeste si:
Actorul Christian Oliver și fiicele sale au murit. A avut loc un...
Actorul Christian Oliver și...

Desi nu mai inregistreaza titluri marcante, omagiile se inmultesc. Academia nationala de arte si stiinte din SUA ii confera Legend Award in 1991, iar apoi Lifetime Achievement Award in 1994. Dupa alti 11 ani, presedintele George W. Bush ii decerneaza cea mai inalta distinctie pe care o poate primi un cetatean american: medalia Libertatii. Devenita simbol national, ea intretine relatii stranse cu mai multi presedinti americani, asistand la ceremoniile de investitura ale lui Jimmy Carter si Bill Clinton, interpretand doua cantece in onoarea lui Barack Obama la 20 ianuarie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.