LifeStar 9 Iulie 2018 13:19
„Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, a fost recompensat, sambata seara, cu Marele premiu - Globul de Cristal la gala celei de-a 53-a editii a Festivalului de Film de la Karlovy Vary.

„Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari” este primul lungmetraj romanesc care a primit marele trofeu al prestigiosului eveniment din Cehia.

Filmul a fost premiat sambata si cu distinctia Europa Cinemas Label, creata in 2003 pentru a imbunatati distributia si promovarea filmelor europene in cinematografe.

Marele premiu al festivalului, in valoare de 25.000 de dolari, a fost acordat pentru prima data in 1948, cand a revenit lungmetrajului „The Last Stage” (Polonia), de Wanda Jakubowska. Intre cei recompensati de-a lungul timpului cu acest trofeu se numara Jiří Menzel, pentru „Capricious Summer”, Ken Loach, pentru „Kes”, si Jean-Pierre Jeunet, pentru „Amélie”.

Juriul international al editiei de anul acesta a fost format din regizorul britanic Mark Cousins, actrita croata Zrinka Cvitešić, producatoarea italiana Marta Donzelli, criticul ceh de film Zdeněk Holý si regizoarea olandeza Nanouk Leopold.

Potrivit unui comunicat remis 9am, in competitia oficiala din care a facut parte cel de-al saselea lungmetraj al lui Radu Jude au fost selectate in total 12 filme, productii din tari precum Turcia, Slovenia, Canada si Spania.

„Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari” spune povestea realizarii unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de strada.

Lungmetrajul a avut premiera mondiala la Karlovy Vary pe 2 iulie

Presa de specialitate l-a numit „un semnal de alarma inteligent” privind populismul, „un interogatoriu provocator, sarcastic si crucial intre trecut si prezent” si „o comedie-drama indrazneata”.

Filmul ii are in distributie pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Serban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia si Bogdan Cotlet.

Citeste si:
„Romina, VTM” a bătut recordul. Filmul românesc a fost dur criticat...
„Romina, VTM” a bătut...

Imaginea este semnata de Marius Panduru (RSC), montajul - de Catalin Cristutiu, sunetul - de Jean Umanski, mixajul - de Cristinel Sirli, designul de sunet - de Dana Bunescu, decorurile si costumele - de Iuliana Vilsan.

Producator este Ada Solomon, coproducatori - Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski si Maren Ade. Producator asociat: Holger Stern.

„Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari” este o productie Hi Film, in coproductie cu Endorfilm (Cehia), Les Films D’Ici (Franta), Klas Film (Bulgaria), Komplizen Film (Germania), ZDF/Arte, TVR, sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Czech Film Fund, L’Aide aux Cinémas du Monde, Centre National du Cinéma et de L’Image Animée – Institut Français, Bulgarian National Film Center si Eurimages, cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, Farmacia DONA, AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti, EXIMTUR – Compania de calatorii, MediaCom. Vanzari internationale Beta Cinema.

Citeste si:
Parfumurile de la A la Z – Istoria lor și cum să le alegi pe cele...
Parfumurile de la A la Z –...

Filmul va fi distribuit de microFILM, in cinematografele din Romania, din 28 septembrie 2018.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.