Majoritatea dansatorilor care au un trunchi foarte puternic reusesc o inclinare de maximum 30 de grade, cand realizeaza celebra acrobatie a lui Jackson, in timp ce idolul pop reusea sa se incline 45 de grade cu usurinta, noteaza autorii.

Totusi, forta musculara a artistului a facut posibila aceasta uimitoare figura de dans, pe care milioane de persoane au incercat sa o imite si care s-au accidentat in aceasta incercare.

Trei neurochirurgi de la Institutul de Educatie Medicala si Cercetare din Chandigarh (India) s-au aratat dispusi sa examineze din punct de vedere stiintific inclinarea antigravitate introdusa de artist in videoclipul piesei 'Smooth Criminal'.

Nishant Yagnick si colegii sai au determinat ca miscarea lui Jackson s-a datorat mai multor factori, precum talentul sau, forta sa musculara, capacitatea sa de inventie si utilizarea unor pantofi speciali, pe care el insusi i-a patentat, scrie Agerpres.

Potrivit autorilor, in termeni biomecanici miscarea care l-a facut celebru pe Michael Jackson era 'imposibila'.

Totusi pantofii speciali pe care i-a folosit i-au permis sa-si controleze miscarile corporale, datorita faptului ca in tocul lor se afla o scobitura in forma de 'v' care ii permitea sa se fixeze pe podea in suruburile batute in scena.

In acest fel, Jackson si dansatorii sai reuseau sa se incline in aer si sa atinga un unghi imposibil.

"A fost o idee ingenioasa. Totusi, chiar si cu acesti pantofi speciali lumea nu este capabila sa se incline 45 de grade. Este nevoie de un nucleu de forta pe care Michael Jackson il detinea in tendonul lui Ahile si in muschii coloanei", a subliniat un alt autor al studiului, Manjul Tripathi.
Prin urmare, conditia fizica, in principal muschii trunchiului si ai coloanei, tendonul lui Ahile si partea din spate a piciorului au facut posibil ca artistul sa suporte greutatea fara sa se accidenteze in executarea acestei miscari.