"Perfect Sanatos", al cincilea lung metraj al regizoarei Anca Damian, autoarea multi-premiatelor coproductii europene "Crulic - drumul spre dincolo" si "Muntele Magic", va avea premiera in cinematografe pe 15 septembrie. Anca Damian ii aduce impreuna intr-un thriller de autor pe Anghel Damian in primul sau-rol principal, alaturi de nume consacrate precum Vlad Ivanov, Adrian Titieni si Olimpia Melinte.

Tensiunea povestii se naste din calatoria pe care o angajeaza personajul interpretat de Anghel Damian (Andrei), in cautarea unei explicatii privind moartea neasteptata a tatalui sau. Evoluand intre trauma disparitiei parintelui si descoperirea unor secrete dureroase legate de acesta, Andrei accepta provocarea maturitatii. Pariul ambitios al rolurilor principale este asumat pana la capat de catre Anghel Damian, dar si de Cristina Florea, care il secondeaza. Olimpia Melinte intregeste un triunghi amoros atipic, intr-un rol intens care egaleaza prezenta puternica a lui Vlad Ivanov. Personajele episodice construite de Toma Cuzin sau Codin Maticiuc sunt surprinzatoare, gata si ele sa-si spuna propria poveste.

La scrierea scenariului Anca Damian a colaborat cu Lia Bugnar, "Perfect Sanatos" fiind inspirat din evenimente reale, la fel ca toate filmele Ancai Damian. „Filmul a reprezentat pentru mine o intoarcere la sursa: atat prin alegerea de a filma in Clujul in care am crescut, cat si prin alegerea unui subiect atat de intim – legatura dintre copii si parinti”, explica Anca Damian. „Este cel mai romanesc film al meu, singurul, de altfel, in care nu apare vreun actor din afara tarii. In acelasi timp, il consider o reintoarcere la un mod de a face film si de a spune povestea sincer si direct”.

Autoarea a refuzat de la inceput scolile, canoanele si grupurile de influenta, preferand sa-si asume, de la proiect la proiect, responsabilitati, mize si riscuri suplimentare ca director de imagine, scenarist, regizor de documentar si de lung metraj de fictiune sau de animatie, sau producator. In cuvintele sale: „mi se pare inacceptabil sa ma repet in proiecte, sa ma multumesc cu o reteta sau sa fac filmul cu un public sau cu un premiu in minte”.

Potrivit unui comunicat remis 9am, "Perfect Sanatos" nu se abate de la aceasta regula personala: dezvolta un subiect in egala masura familiar si straniu, provoaca publicul la dialog si refuza finalurile asteptate.

Succesul international al documentarului de animatie "Crulic - drumul spre dincolo" i-a adus Ancai Damian atat zeci de premii si prezente in festivaluri din intreaga lume, cat si increderea producatorilor din Franta, tara devenita a doua sa casa. Regizoarea lucreaza in acest moment la "Moon Hotel Kabul", un lungmetraj de fictiune care va fi lansat anul viitor, dar si la o noua animatie – "Extraordinara calatorie a Maronei".

Citeste si:
Restaurantele, sălile de spectacol și cinematografele se redeschid...
Restaurantele, sălile de...

Filmul este distribuit de Aparte Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.