Sute de persoane au ajuns, sambata, la Teatrul National ”I.L. Caragiale” din Bucuresti, pentru a-i aduce un omagiu actorului Radu Beligan. Intre acestia s-au numarat actori si personalitati culturale romanesti, dar si politicieni si admiratori ai artistului.

Aproximativ 300 de persoane au trecut pragul Teatrului National pentru a-si lua ramas bun de la Radu Beligan, care a murit, miercuri, la varsta de 97 de ani.

In foaierul TNB au fost aduse, inca de la ora 10.00, coroane de flori, care inconjoara sicriul, si au fost aprinse candele. Pe un ecran, ruleaza imagini din spectacolele de teatru in care a jucat ”mesterul” Beligan, asa cum il numesc colegii de breasla.

Copiii lui Radu Beligan se afla, de asemenea, la capataiul actorului.

Fostul campion olimpic Ivan Patzaichin, actorii Ion Caramitru, Cezara Dafinescu, Maia Morgenstern, Mihai Malaimare, Stefan Banica Jr., Emilia Popescu, dar si vaduva lui Gheorghe Dinica au venit sa ii aduca un ultim omagiu.

”Avea 35 de ani, cand l-am vazut prima data pe scena. Eram la Cluj”, a spus Florin Piersic, care a depanat amintiri in fata intrarii Teatrului National. ”Acest om mi-a oferit primul rol in film, in «Ciulinii Baraganului». El a vorbit cu regizorul si i-a spus: «priveste-l pe baiatul asta». Il regret foarte tare”, a mai spus actorul.

”Ii sunt recunsocator ca a avut grija de mine. Se interesa de viata mea. Pentru el conta, nu doar actorul, ci si omul. M-a iubit si cred ca a simtit ca si eu il iubesc cu adevarat”, a adaugat Florin Piersic.

In opinia lui Dorel Visan, Radu Beligan a trait pentru a face teatru: ”Generatiile noi fac teatru ca sa traiasca. Radu Beligan a fost ca un cordon ombilical prin care generatii de actori primeau maiestrie. Ce a lasat mesterul Beligan este o pagina aurita si ar fi bine ca generatiile noi de artisti sa o citeasca si sa o urmeze”, noteaza NEWS.ro.

Coroane de flori au fost depuse si din partea ministrului Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a ministrului de Externe, Lazar Comanescu, din partea lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, si a lui Calin Popescu Tariceanu. Si prim-ministrul Dacian Ciolos a transmis o coroana de flori, la fel si presedintele Klaus Iohannis.

Citeste si:
Sorana Darclee și-a înmormântat mama. Ce a scris pe Instagram la...
Sorana Darclee și-a...

La Teatrul National au ajuns si printul Paul si sotia sa, Lia. "Radu Beligan a fost un simbol al teatrului romanesc", a fost declaratia celor doi.

La ora 13.00, cortegiul funerar va porni de la Teatrul National spre Cimitirul Bellu, unde actorul Radu Beligan va fi inmormantat cu onoruri militare.

Actorul si regizorul Radu Beligan a murit, miercuri, la Spitalul Elias, in urma unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan, maestru al teatrului romanesc, a carui longevitate artistica a fost recunoscuta si de reprezentantii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciati artisti ai scenei teatrale nationale, ocupand, de asemenea, functiile de director al Teatrului de Comedie, intre anii 1961 si 1969, si al Teatrului National din Bucuresti (TNB), intre anii 1969 si 1990.

Membru de onoare al Academiei Romane, Radu Beligan a devenit, in 1961, deputat al Marii Adunari Nationale, din care a facut parte pana in 1989. In acelasi an, a fost instalat in functia de director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, iar in perioada1969 - 1989 a fost membru in Comitetul Central al Partidului Comunist Roman.

Citeste si:
Cum alegi ținuta potrivită pentru ceremonia de botez
Cum alegi ținuta potrivită...

Dincolo de activitatea sa in teatru si film, Radu Beligan a publicat cartile ”Pretexte si subtexte” (1968), ”Luni, Marti, Miercuri...” (1978) si ”Note de insomniac” (2001).

In anul 2008, Beligan a fost decorat cu Ordinul National ”Steaua Romaniei” in gradul de ”Mare Cruce” cu insemn pentru civili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.