Cea de-a opta editie a Festivalului de Film Istoric Rasnov (FFIR) va avea loc intre 29 iulie si 7 august 2016, perioada in care in Cetatea Rasnov, la cinematograful Amza Pellea, in Biserica Evanghelica si in Piata Unirii din oras vor fi proiectate peste 40 de productii cinematografice, vor avea loc expozitii, un targ de carte, peste 10 evenimente speciale si Scoala de Vara Astra. Tema principala a FFIR 2016 este “(R)Evolution”.

“Editia de anul acesta cuprinde toate ingredientele necesare unui eveniment cultural memorabil, cu o selectie de filme si evenimente diverse, care raspund tuturor preferintelor participantilor. Tema este una puternica, (R)Evolution, pentru ca ne dorim sa marcam momente importante din istoria mondiala, dar si din muzica si film. De anul acesta, vom avea si o noua locatie, Piata Unirii din Rasnov, unde vor avea loc evenimente marca FFIR, pentru ca ne-am dorit sa venim si mai aproape de locuitorii din zona”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film Istoric Rasnov.

Programul include cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea, “Imparateasa rosie – Viata si aventurile Anei”, productie ce contine marturiile unor istorici si politologi cunoscuti, precum Robert Levy, Liviu Rotman, Adrian Cioroianu si Vladimir Tismaneanu despre marcanta si controversata personalitate istorica. Documentarul “Razboiul regelui”, care spune adevarul despre momentul 23 august 1944 si vorbeste despre abdicarea Regelui Mihai in 30 decembrie 1947 si instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietica, va fi si el proiectat. Filmul are la baza un interviu amplu cu Majestatea Sa Regele Mihai I, iar culegerea informatiilor a durat 13 ani, fiind filmat in Paris, Berlin, New York, Moscova si Bucuresti.

Printre productiile ce vor mai putea fi vizionate la Festivalul de Film Istoric Rasnov se numara “Rapsodia bulgara”, care vorbeste despre Holocaust, dar si despre inocenta copilariei si a primei iubiri, “Dosarele Petrov”, ce prezinta tranzitia de la comunism la societatea moderna bulgara, si “Materik//Continent”, despre Vasile Kovaliov, ultimul supravietuitor cu origini basarabene al lagarelor cu regim sever din Kolima, Orientul Indepartat Rus. Cei interesati de povestea Cernobil vor putea afla mai multe din documentarele “La supplication”, care reda povestea oamenilor din oras, si “The Russian Woodpecker”, film castigator al Marelui Premiu al Juriului la Sundance in 2015 care se bazeaza pe cercetarile asupra existentei unei antene secrete rusesti Cernobil, care ar fi intrerupt transmisiile globale radio intre anii 1976 – 1989. Povestea lui Martin Luther King si a sotiei sale, Coretta Scott King, va putea fi descoperita in pelicula “Selma”, in timp ce unele dintre cele mai interesante capitole ale istoriei Venezuelei vor fi prezentate in productia “Bolivar, the man of difficulties”. Pe lista filmelor ce vor putea fi urmarite la Rasnov se numara si “Valley Uprising”, “Consulul de la Bordeaux”, “Maxine Peake as Hamlet” si “Drumul spre glorie”.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

Deschiderea va fi facuta de Liviu Jicman, Vicepresedintele Institutului Cultural Roman, si Nicolae Pepene, Director al Muzeului de Istorie din Brasov si Director al Festivalului de Film Istoric Rasnov. Printre lectorii de anul acesta se numara Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii, si Sergiu Celac, politician si fost ministru de externe si fost Ambasador al Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Sorin Gabriel Cozma, cel care conduce Directia Generala de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, va vorbi studentilor despre terorismul modern, tema ce va fi dezbatuta si de Liviu Tofan, Director al Institutului Roman pentru Istorie Recenta, expertul in securitate Rufin Zamfir si lect. dr. Marius Lazar, de la Universitatea Babes-Bolyai. Lista este completata de istoricii Adrian Cioroianu, Horia Serbanescu si Georgeta Filitti, eseistul Theodor Paleologu, jurnalistul si diplomatul Sever Voinescu, cercetarorul Cosmin Budeanca si cosilierul prezidential Ligia Deca. Producatorul Ada Solomon, directorul de imagine Vivi Dragan Vasile si actorul Andi Vasluianu vor vorbi despre cei 15 ani de la Noul Val al cinematografiei romanesti.

Citeste si:
Câștigătoarea ucraineancă de la Eurovision 2016 se află printre...
Câștigătoarea ucraineancă de...

Potrivit unui comunicat remis 9am, pe scena din gradina Cetatii Rasnov vor urca pe 5 august Dan Byron si Luiza Zan, iar pe 6 august scena va fi ocupata de Vali Racila, Paul Kusak si Hanno Hoefer. Vor mai concerta pe parcursul celor 10 zile de festival trupele Domino, Innuendo Trio, Icon Arts Percussion Group, Cvartetul Solaris si Ansamblul Flauto Dolce. Biserica Evanghelica din Rasnov va gazdui, pe 30 iulie, un spectacol de muzica elisabetana si versuri de Shakespeare, unde invitat special va fi actrita Daniela Nane.

Printre evenimentele pregatite pentru vizitatori se numara si cine-concertul “Genuine – povestea unui vampir”, un episode din (r)evolutia genului horror, cu pasaje din Kafka, spectatolul-colaj “Istorisirile unei Regine”, inspirat din povestile Reginei Maria a Romaniei, iar mezzosoprana Claudia Codreanu, Costin Soare (lauta, chitara) si actrita Simona Bondoc vor pune in scena momentul de muzica spaniola “Amprenta morilor de vant. De la Cervantes la Garcia Lorca”.

Citeste si:
Bucharest Photofest, în plină desfășurare – expoziții,...
Bucharest Photofest, în plină...

Vizitatorii vor putea vedea si expozitia „Franturi de istorie”, care include fotografii, realizate de Dan Draghicescu, cu masini de epoca ce apartin unor familii britanice si este dedicata Zilei Armistitiului (11 noiembrie). Expozitia colectiva “Bilet de lup” este un martor al unui ciclu de documentare si prezinta imagini realizate de Augustin Bucur, Veaceslav Cebotari, Catalin Dobre, Ionut Piturescu, Manuela Morar, Andrei Radulescu si Mihai Tuca.

Festivalul de Film Istoric de la Rasnov (FFIR) a aparut in anul 2009 din dorinta valorificarii unui capitol important al cinematografiei locale si mondiale, dar si din nevoia de a produce in spatiul public romanesc discutii despre teme al caror impact temporal depaseste efemeritatea clipei. S-a nascut astfel un eveniment unic pe piata culturala romaneasca in care Istoria si Filmul Istoric starnesc ganduri si pasiuni, informeaza si emotioneaza, ridica intrebari si dezbate raspunsuri. O intamplare proaspata si relaxata, care intelege sa mixeze in chip firesc rigoarea si umorul.

Citeste si:
Kronenbourg 1664 Blanc continuă parteneriatul cu TIFF
Kronenbourg 1664 Blanc...

Cu sapte editii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturala a Rasnovului, marcand spectaculoasa ascensiune a orasului transilvan in topul national al destinatiilor cultural-turistice (peste 300.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.