Anul 2015 a fost reprezentat, din punctul de vedere al cinematografiei romanesti, de peste 20 de premiere, debuturi in lungmetraj, dar si scurtmetraje si documentare, iar cele mai importante trofee castigate de cineastii romani au fost Ursul de Argint, la Berlin, si Un Certain Talent, la Cannes.

Anul acesta, cel mai important premiu pentru cinematografia romaneasca i-a revenit regizorului Radu Jude. Cineastul roman a primit premiul Ursul de Argint pentru regia filmului "Aferim!" la cea de-a 65-a editie a Festivalului de la Berlin, care s-a desfasurat in luna februarie.

"Premiul ar trebui sa fie un semn in plus fata de atatea altele din ultimii ani ca ceea ce numim cinematograf de arta, film de autor ar trebui sprijinit de institutiile care pot sustine acest lucru in Romania: Centrul National al Cinematografiei, Ministerul Culturii. Cred ca este important ca cineastii aflati la debut si cineastii tineri care se lupta sa debuteze sa aiba o sansa sa-si faca filme, in primul rand", a declarat Radu Jude pentru MEDIAFAX, dupa ceremonia de decernare a premiilor.

"Aferim!", care a fost propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film intr-o limba straina la premiile Oscar 2016, a fost prezentat in numeroase festivaluri internationale si, de asemenea, a fost cel mai vizionat lungmetraj romanesc in cinematografele din tara, adunand 76.693 de spectatori. Nu in ultimul rand, in luna mai, pelicula a fost desemnata marele castigator la Festivalul International de Film IndieLisboa din Portugalia.

Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Tudor Giurgiu, "De ce eu?", inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis in 2002, a avut premiera mondiala in sectiunea Panorama a celei de-a 65-a editii a Festivalului de la Berlin. "De ce eu?" a fost vizionat de peste 65.500 de spectatori in cinematografele din Romania, a castigat premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria, in Balkan Competition, la Festivalul de la Sofia, si o mentiune speciala la Festivalul International Zerkalo, dedicat lui Andrei Tarkovski.

Pe de alta parte, la cea de-a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes, care a avut loc in luna mai, pelicula "Comoara", de Corneliu Porumboiu, a castigat premiul Un Certain Talent in sectiunea Un Certain Regard, decernat de un juriu prezidat anul acesta de actrita si regizoarea Isabella Rossellini.

Citeste si:
Care este numele real al lui Blaze de la Survivor România!...
Care este numele real al lui...

In aceeasi sectiune a Festivalului de la Cannes avut premiera mondiala si filmul "Un etaj mai jos", de Radu Muntean. Lungmetrajul regizat de Radu Muntean a fost, de asemenea, proiectat anul acesta la Festivalul de la Toronto, unde a fost primit bine de public si de critica de specialitate. "In acest thriller executat exceptional de Radu Muntean, un familist care asista la preludiul unei crime se hotaraste sa taca si sa-si vada de treaba, pana cand posibilul criminal apare la usa sa", nota criticul si directorul de program al festivalului, Jesse Wente, pe site-ul oficial al evenimentului canadian. Filmul lui Muntean aminteste de pelicula "In spatele ferestrei/ Rear Window" (1954) a lui Alfred Hitchcock, alegand un comportament complex pentru personajele sale, mai scria acesta.

Editorii publicatiei americane The Hollywood Reporter au spus ca este o pelicula "puternica, taioasa si revolutionara", in timp ce Variety a scris ca "este un anti-thriller captivant".

Citeste si:
Novak Djokovic: „Prefer să sacrific trofee decât să fiu forțat să...
Novak Djokovic: „Prefer să...

Tot la Festivalul de la Cannes, filmul "Ramona", de Andrei Cretulescu, a primit premiul Canal+, care este oferit unui singur scurtmetraj sau mediumetraj din sectiunea Semaine de la Critique, de echipa cunoscutei televiziuni.

Violent, stilizat si fara dialoguri, "Ramona" incheie trilogia "impromptu" realizata de Andrei Cretulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele "Bad Penny" (2013) si "Kowalski" (2014). Din distributie fac parte aceiasi actori Rodica Lazar, Dorian Boguta, Andi Vasluianu, Serban Pavlu, carora li se adauga Ana Ularu.

Filmul "Ramona", desemnat cel mai bun scurtmetraj romanesc la Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), a fost singura productie romaneasca selectionata in programul Great Expectations al celui mai exclusivist festival din Statele Unite - Telluride, care a avut loc in septembrie. "Ramona" a mai fost proiectat la festivalurile Curtas do Vila do Conde - Portugalia, Melbourne - Australia, Sarajevo - Bosnia si Concorto - Italia, Encounters - Bristol FF, Helsinki IFF si Festivalul de Scurtmetraj European de la Brest.

Citeste si:
Premiile Gopo 2021: peste 80 de producții în competiția pentru...
Premiile Gopo 2021: peste 80...

In luna iulie, docudrama animata "Muntele magic", de Anca Damian, a participat in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary, cel mai important eveniment de profil din Europa de est, unde a primit mentiunea speciala a juriului. Lungmetrajul este realizat intr-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hartie, desen animat, fotografie si film.

Tot la Karlovy Vary, filmul "Box", de Florin Serban, a fost recompensat cu premiul FIPRESCI. "Este un film pentru femei. Cred ca spectatorul are nevoie de o anume sensibilitate pentru a patrunde povestea, iar astfel de sensibilitate o au in special femeile", spunea regizorul.

Debutul in lungmetraj al Anei Lungu, "Autoportretul unei fete cuminti", a avut premiera mondiala in luna ianuarie, la Festivalul International de Film de la Rotterdam. In plus, filmul a castigat marele premiu la festivalul Crossing Europe din Linz, Austria, premiul pentru cea mai buna regie si premiul publicului la Bucharest International Film Festival, precum si premiul publicului la Festivalul Filmului European de la Bucuresti.

Citeste si:
Fără aglomerație lângă școlile din Capitală, din 2023. Sistemul...
Fără aglomerație lângă...

Un alt debut al anului a fost lungmetrajul "Lumea e a mea", de Nicolae Constantin Tanase. Pelicula a primit trofeul pentru cel pentru debut, in luna mai, la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca, in sectiunea Zilele Filmului Romanesc, trofeul Anonimul la festivalul omonim si mentiunea speciala a juriului in competitia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary. In noiembrie, lungmetrajul independent regizat de Nicolae Constantin Tanase a castigat Discovery Award la cea de-a 25-a editie a Festivalului International de Film Est-European de la Cottbus, Germania.

Intre filmele romanesti lansate in 2015 se afla si "Acasa la tata", lungmetrajul de debut al lui Andrei Cohn. Pelicula, care a fost selectata la numeroase evenimente cinematografice, a avut premiera internationala la cea de-a 21-a editie a Festivalului de la Sarajevo, in luna august.

De asemenea, anul acesta, a debutat in regia de film producatorul Vlad Paunescu, cu drama "Live", care ii are in rolurile principale pe Rodica Lazar si Tudor Chirila.

Dan Chisu a lansat in prima jumatate a lunii noiembrie pelicula "Bucuresti NonStop" - patru povesti cu oameni ordinari, in situatii extraordinare, dupa cum a declarat regizorul pentru MEDIAFAX. Lungmetrajul "Bucuresti Non Stop" a fost recompensat cu marele trofeu al Festivalului Indie al Producatorilor de Film Independenti, la cea de-a zecea editie a evenimentului, care a avut loc in decembrie, in Bucuresti.

Si lungmetrajul "Palatul Pionierilor", despre care producatorul si regizorul Bobby Paunescu a declarat pentru MEDIAFAX ca este un experiment bazat pe povestile traite de tineri romani in Bucurestiul inceputului anilor '90, a fost lansat tot in luna noiembrie.

Filmul "Cel ales", regizat de Cristian Comeaga, lansat in Romania in luna aprilie, a fost distins cu numeroase trofee.
Astfel, la Los Angeles a primit trofee pentru cel mai bun film strain, cel mai bun regizor al unui film strain, cea mai buna imagine si cea mai buna muzica, la Vancouver - premiul Rising Star, la International Independent Film Awards Encino, in California - premiul de platina pentru cel mai bun film de fictiune, si cu premiul pentru cea mai buna regie a unui film strain la Festivalul International de la Madrid.

Regizorul, scenaristul si producatorul Cristian Comeaga isi descrie filmul ca fiind "o istorisire marturisita, un discurs subiectiv". "Nicio intamplare, loc sau personaj nu spune despre mine, dar toate la un loc ma povestesc pe de-a-ntregul. De aceea, de data asta, mi-e si usor si greu sa pledez", mai spune acesta.

Al doilea lungmetraj semnat de regizoarea Cristina Iacob, "Poveste de dragoste", a fost lansat in cinematografele romanesti in luna noiembrie, dupa ce a avut premiera internationala la Festivalul Filmului de Dragoste de la Mons, unde a fost selectat in competitia internationala. De asemenea, lungmetrajul a fost selectat la Festivalul International de Film de la Montreal si la cea de-a 20-a editie a Festivalului International de Film Portobello.

"Poveste de dragoste" vorbeste despre iubirea dintre doi tineri artisti din zilele noastre. In preajma sarbatorilor de iarna, intr-un oras vechi si fermecator din Transilvania, Sebastian (Dragos Bucur) si Aprilia (Raluca Aprodu) incep o frumoasa poveste de dragoste. Doar ca nu e atat de simplu cum pare. Aflata in aria de influenta a trei barbati cu personalitati puternice, Aprilia este nevoita sa gaseasca echilibrul intre viata de adult si alegerile unei inimi de copila.

Regizorul Serban Marinescu a prezentat, anul acesta, cel mai nou proiect al sau, satira "Doar cu buletinul la Paris". Pelicula a avut premiera in cinematografele din Romania pe 15 mai, dar a fost prezentata si in cadrul unor evenimente de profil din Belgia si Olanda.

Documentarul "Chuck Norris vs Communism", o coproductie Romania - Germania - Marea Britanie, regizat de Ilinca Calugareanu, a fost proiectat in premiera mondiala, la inceputul acestui an, la Festivalul Sundance. In acest context, publicatia de specialitate Variety a laudat "Chuck Norris vs. Communism", precizand ca documentarul semnat de Ilinca Calugareanu "arata ca filmele nu pot schimba lumea, dar pot contribui la inceputul schimbarii acesteia".

In acelasi registru se gasesc si filmele "Aliyah Dada", de Oana Giurgiu, o istorie documentata a evreilor din Romania, care a avut premiera romaneasca in luna martie, "Reteaua", de Claudiu Mitcu, care a fost prezent in selectia mai multor festivaluri nationale, si "YouTube Bazaar", de Dan Chisu, care a avut premiera in luna noiembrie a acestui an.

Nu in ultimul rand, "Cinema, mon amour", un documentar regizat de Alexandru Belc, a castigat Cat & Docs Award si Croatian Radio Television HRT Award la Festivalul de la Sarajevo, in cadrul workshop-ului Docu Rough Cut Boutique. Filmul a fost selectionat si in competitia Next Masters la Festivalul International de Documentar si Animatie DOK Leipzig.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.