Tudor Chirila comenteaza, intr-un mesaj pe Facebook, situatia in care se afla sistemul de sanatate din Romania si modul in care victimele din clubul Colectiv au fost tratate, precizand ca miscarile de strada care au avut loc dupa tragedie au amintit romanilor ca au dreptul sa primeasca raspunsuri.

Actorul si cantaretul Tudor Chirila a scris, luni, pe pagina sa de Facebook un mesaj in care spune ca o tragedie de tipul celei care a avut loc in clubul Colectiv din Bucuresti, pe 30 octombrie, implica o directie medicala si una de management si coordonare.

"O tragedie de tipul celei de la Colectiv implica doua directii: una medicala si una de management si coordonare (a celei medicale). Medicii lucreaza si isi pun la bataie priceperea intr-un CONTEXT creat de management. Nu e posibil ca intr-o asemenea tragedie sa existe (pentru reusita) doar priceperea si efortul medicilor. Fara coordonare (mai ales in primele momente ale tragediei), fara proceduri, fara o buna gestiune imediata a resurselor medicale (daca ele exista), eforturile medicilor oricat de mari ar fi nu ar fi suficiente. Am avut ocazia sa compar din pozitia de pacient sistemul romanesc de sanatate (de stat) cu alte sisteme din Europa (Belgia, Franta, Germania). Nu spun nimic nou si nu sunt singurul care pot afirma ca singurul loc comun este priceperea medicilor (si asta nu in totalitate). In rest, baza legislativa, sistemul de asigurari, managementul spitalelor si uzura morala a aparaturii medicale asigura in oricare comparatie o distanta prea mare in favoarea occidentului", a scris Tudor Chirila.

De asemenea, Chirila spune ca miscarile de strada le-au amintit romanilor ca au dreptul la intrebari si raspunsuri, pentru ca platesc taxe, asigurari de sanatate si sunt cetateni ai acestei tari.

"Aflu acum (cu concursul larg al manipularii media - din pacate inca se prosteste poporul cu televizorul) ca avem un sistem perfect functional, ca a fost o criza in care totul s-a gestionat asa cum probabil fusese prevazut in niste scenarii de lucru, ca nu se putea face nimic mai mult decat s-a facut, ca aparatura performanta (suficiente paturi pentru arsi sau camere sterile) n-ar fi schimbat mare lucru. Stau si ma intreb cum de nu mi-am dat seama ca un sistem care nu poate asigura citostatice bolnavilor de cancer sau care obliga pacientii sa vina cu medicamente de acasa, un sistem in care managementul si coordonarea spagii functioneaza in parametri optimi, un sistem in care aparatura este depasita cu cate un deceniu (nu poti gasi, de exemplu, la stat, un fibroscop cu o rezolutie acceptabila pentru investigatii laringiene sau, mai simplu, nu gasesti garou) stau si ma intreb, deci, cum am putut sa pun la indoiala eficienta unui asemenea sistem? Cum am indraznit oare sa ma indoiesc de priceperea si experienta manageriala a echipei Banicioiu&comp? De cata rea vointa sunt capabil si orbire incat sa nu vad ca s-a facut tot ce trebuia? Ce am eu cu oamenii astia de ii tot suspectez de incompetenta cand, iata, lucrurile merg atat de bine in sanatate? Lasand ironia amara la o parte cred ca autoritatile datoreaza raspunsuri concrete la intrebarile noastre, ale tuturor. Nu vrajeala ieftina de cartier din care reiese ca ei sunt victimele politice ale miscarilor de strada. Da, miscarile de strada ne-au amintit ca avem dreptul la intrebari si mai ales la raspunsuri. De ce? Pentru ca platim taxe, asigurare de sanatate, pentru ca suntem cetateni ai acestei tari (asta e, nimeni nu e perfect) si pentru ca autoritatea raspunde in fata populatiei pentru actiunile ei sau lipsa lor. Iar Banicioiu&comp inca n-a raspuns intrebarilor legitime ale oamenilor", a mai scris Chirila.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

Acesta nu este primul mesaj cu privire la tragedia din clubul Colectiv pe care Tudor Chirila il scrie si in care cere socoteala autoritatilor in legatura cu acest caz, artistul fiind foarte activ, atat pe Facebook, cat si pe blogul sau, in ideea de a afla informatii corecte despre starea pacientilor si modul in care a fost gestionata aceasta criza, scrie MEDIAFAX.

In urma incendiului care a avut loc in clubul Colectiv, pe 30 octombrie, au decedat 26 de persoane, iar in drum spre spital a mai murit o persoana. In 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numarul victimelor ajungand, luni, la 56. Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala, unele fiind transferate in strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.