Interpreta de muzica populara Lucretia Ciobanu, cunoscuta drept "doamna muntilor", a murit, miercuri, la varsta de 90 de ani, dupa cum au anuntat mai multi apropiati ai acesteia.

"Cu mare tristete anunt ca Doamna Muntilor Lucretia Ciobanu a incetat din viata... Sincere condoleante familiei.. sa ii fie tarana usoara...", a scris, pe pagina de Facebook, interpretul de muzica populara Marcel Parau. De asemnea, vedeta TV Iuliana Tudor a anuntat, pe Facebook, vestea decesului Lucretiei Ciobanu: "S-a stins din viata Doamna Muntilor, Lucretia Ciobanu! Ramas bun!".

Lucretia Ciobanu, nascuta pe 27 octombrie 1924, in localitatea Toparcea, judetul Sibiu, a fost o interpreta de muzica populara, cunoscuta in special pentru promovarea timp de mai multe decenii a folclorului sibian. Laureata a Festivalului Mondial al Tineretului in anul 1953, intepreta a fost numita "Doamna Muntilor", datorita repertoriului pastoresc pe care l-a abordat. A dus cantecele din Marginimea Sibiului pana in Statele Unite ale Americii si Canada, scrie MEDIAFAX.

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu i-a conferit artistei Lucretia Ciobanu, pe 29 noiembrie 2002, Crucea nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, "pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala". Ulterior, acesta i-a conferit, pe 7 februarie 2004, si Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, Categoria D - "Arta Spectacolului", "in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului".

Pe 2 august 2013, intr-o ceremonie care a avut loc in Piata Mare din municipiul Sibiu in cadrul celei de-a XXI-a editii a festivalului de folclor Cantecele Muntilor, apreciata solista a primit titlul onorific de Cetatean de Onoare al judetului Sibiu, potrivit Wikipedia.

Citeste si:
Martisorul, simbol al sperantei. Istoria snurului alb cu rosu
Martisorul, simbol al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.