Grupul pop norvegian A-ha, al carui single "Take On Me" a fost unul dintre cele mai populare cantece din anii 1980, s-a reunit temporar si va lansa un nou album de studio - primul material discografic din ultimii sase ani -, care va ajunge in magazine pe 4 septembrie, informeaza Reuters.

Grupul s-a destramat in 2010, la finalul unui turneu mondial, iar solistul Morten Harket, claparul Magne Furuholmen si chitaristul Paul Waaktaar-Savoy au anuntat cu acel prilej ca au decis sa se concentreze pe proiecte solo.

Cei trei muzicieni nordici au decis, insa, de curand sa se reuneasca pentru o perioada de doi ani, cu scopul de a inregistra un nou album. Cel de-al 10-lea material de studio din discografia grupului, intitulat "Cast In Steel", va fi lansat pe 4 septembrie si va fi promovat printr-un turneu european, ce va debuta anul viitor. Grupul A-ha va sustine si un concert, in aceasta luna, la festivalul Rock in Rio.

Grupul norvegian A-ha a fost infiintat in 1982, in orasul Oslo. In acest an se implinesc 30 de ani de la lansarea albumul de debut al formatiei, "Hunting High and Low", care s-a vandut in peste 10 milioane de copii.

Cel mai recent album al grupului, "Foot Of The Mountain", lansat in 2009, a marcat o revenire la radacinile muzicii pop electronice, dupa ce, in ultimii ani, A-ha a compus mai mult balade melodioase. Acel album a urcat pana pe locul al cincilea in topul albumelor din Marea Britanie.

Cu toate acestea, trupa norvegiana nu a mai ajuns niciodata cu adevarat la faima de care se bucura in anii 1980, atunci cand solistul principal Morten Harket era un tanar sex-simbol, iar membrii trupei erau urmariti peste tot de "armate" de fani, scrie MEDIAFAX.

A-ha a stabilit recordul mondial privind numarul de spectatori prezenti la un concert live, cu un show sustinut pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, in 1991, la care au asistat peste 196.000 de platitori de bilete.

Insa, dupa dezamagirea din 1993, provocata de albumul "Memorial Beach", considerat un insucces comercial, trupa a intrat intr-o perioada de pauza, reunindu-se abia dupa ce a fost invitata, in 1998, sa participe la concertul anual organizat in onoarea laureatului premiului Nobel pentru pace. Atat solistul principal Morten Harket, cat si chitaristul Paul Waaktaar-Savoy au lansat albume solo in aceasta perioada.

Citeste si:
Trupa ASIA se reunește. Irina Nicolae nu a fost invitată la...
Trupa ASIA se reunește. Irina...

Recompensata cu opt premii Spellemann - versiunea norvegiana a premiilor Grammy -, A-ha este singura formatie pop/rock din Norvegia care s-a clasat pe locul intai in topul Billboard din Statele Unite, in octombrie 1985.

Piesa "The Living Daylights" a fost folosita ca tema muzicala a filmului cu acelasi titlu din seria "James Bond", lansat in 1987.

Trupa A-ha a vandut peste 80 de milioane de albume la nivel mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.