Dirijorul Zubin Mehta a fost ales noul presedinte onorific al Festivalului International "George Enescu", incepand cu editia din 2017, functie pe care a acceptat-o, considerand ca evenimentul este "cel mai frumos si minunat", iar publicul din Romania este "cel mai bun".

Miercuri, inainte ca dirijorul Zubin Mehta, care a dirijat Israel Philharmonic Orchestra la editia din acest an a Festivalului Enescu, sa plece din Romania, acesta a oferit o declaratie reprezentantilor mass-media.

"De abia astept sa ma intorc. Aveti cel mai frumos si minunat festival, cel mai bun public din lume si fiecare muzician de pe scena este fericit sa vada chipurile zambitoare ale spectatorilor din Romania. Asa ca astept sa ma intorc", a spus Zubin Mehta.

Acesta a precizat ca vor mai fi multe concerte bune la aceasta editie a Festivalului Enescu. Totodata, Mehta a primit din partea Presedintiei, reprezentata de consilierul prezidential Sergiu Nistor, un buchet de flori, un album al Cotroceniului, dar si multumiri pentru ca a acceptat aceasta functie onorifica. Detaliile despre urmatoarea editie a festivalului urmeaza sa fie discutate cu organizatorii, a mai spus celebrul dirijor.

Functia de presedinte onorific al Festivalului Enescu a fost detinuta pentru prima data de lordul Yehudi Menuhin, in 1998, cand director artistic al evenimentului a fost dirijorul Lawrence Foster. Apoi, in 2001, presedinte onorific a fost compozitorul Roman Vlad, iar director artistic a fost pianistul si dirijorul Cristian Mandeal, iar, in 2003, presedinte onorific a fost Ioan Holender, iar director artistic a fost Cristian Mandeal. Din 2005, ambele functii au fost preluate de Ioan Holender.

In prezent, nu se stie cine va fi directorul artistic al Festivalului Enescu incepand cu editia din 2017 - dupa ce Ioan Holender a anuntat ca editia din acest an va fi ultima sub conducerea sa artistica. Mihai Constantinescu - directorul Artexim, o institutie publica a Ministerului Culturii prin care este organizat Festivalul International "George Enescu" - a declarat, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ca a fost stabilit artistul care va fi directorul artistic, insa anuntul oficial va fi facut de Ministerul Culturii.

Citeste si:
Ben Schnetzer a semnat pentru rolul celebrului dirijor român Sergiu...
Ben Schnetzer a semnat pentru...

Zubin Mehta, director muzical al Filarmonicii din Israel de mai bine de 40 de ani, s-a nascut in Bombay, India, si a crescut intr-un mediu muzical. Tatal sau, Mehli Mehta, este fondatorul Orchestrei Simfonice din Bombay si a fost director muzical al Orchestrei Simfonice de Tineret Americane din Los Angeles.

In ciuda influentei muzicale, domeniul sau de studiu initial a fost medicina. La 18 ani, a abandonat cariera medicala pentru a se inscrie la Academia de Muzica din Viena. Sapte ani mai tarziu, a dirijat atat Filarmonica din Viena, cat si pe cea din Berlin. A devenit rapid unul dintre cei mai solicitati dirijori de orchestra si opera, se arata pe site-ul Festivalului Enescu.

Intre 1961 si 1967, a fost director muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal. A fost numit director muzical al Filarmonicii din Los Angeles, in 1962, functie pe care a detinut-o pana in 1978. Orchestra Filarmonica din Israel l-a numit pe Mehta consilier muzical in 1969, director muzical in 1977 si director muzical pe viata in 1981, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Tudor Chirila, deranjat de pretul ridicat al biletelor la...
Tudor Chirila, deranjat de...

Din 1978, timp de 13 ani, Mehta a fost director muzical al Filarmonicii din New York, fiind cel mai longeviv director din istoria moderna a orchestrei. In aceasta perioada, el a dirijat peste 1.000 de concerte. Din 1986, este dirijor principal la Festivalul de vara de la Florenta "Maggio Musicale Fiorentino". Septembrie 1998 a marcat implinirea a cinci ani in functia de director muzical la Opera de Stat din München (Bavaria).

Zubin Mehta a obtinut numeroase premii si distinctii. In Israel i s-a oferit titlul de doctor honoris causa din partea Universitatii Ebraice din Ierusalim, a Universitatii din Tel-Aviv si a Institutului Weizmann, iar Universitatea Ebraica a numit o aripa a Departamentului de Muzicologie dupa el si tatal sau (dirijorul Mehli Mehta). In 1991, a fost distins cu premiul special la festivitatea de decernare a Israel Prize si este laureat al premiului pentru muzica al Fundatiei Wolf (1995 - 1956).

Citeste si:
Președintele Volodimir Zelenski anunță eliberarea a două localități...
Președintele Volodimir...

De asemenea este cetatean de onoare al Tel Aviv (Yafo), iar Filarmonica din München l-a numit dirijor de onoare, titlu creat special pentru el.

In 2006, a fost publicata cartea sa autobiografica "Die Partitur meines Leben: Erinnerungen" ("Partitura Vietii Mele: Memorii"), in Germania si Israel. In acelasi an a fost distins cu premiul Una vita nella musica - Artur Rubinstein, la Teatrul La Fenice din Venetia, cu Kennedy Center Honors, iar, un an mai tarziu, i s-a decernat premiul Dan David.

Cea de-a XXII-a editie a Festivalului International "George Enescu" are loc intre 30 august si 20 septembrie, in Bucuresti si in alte orase din tara, la 134 de ani de la nasterea marelui compozitor roman si 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrari de George Enescu in interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Citeste si:
Președintele Volodimir Zelenski exclude orice negocieri dacă Rusia...
Președintele Volodimir...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.