LifeStar11 August 201515:52

Lectura de 3 minute

Procesul in care un judecator a decis in august 2014 ca single-ul "Loca", lansat de Shakira in 2010, ar fi fost o copie ilegala dupa un cantec al unui compozitor dominican a cunoscut o rasturnare spectaculoasa de situatie, luni, dupa ce acelasi oficial a decis ca acel muzician a mintit in instanta.

Potrivit Reuters, acelasi judecator american a ajuns la concluzia ca o caseta audio, care a stat la baza intregului proces, era falsa, informeaza Reuters. "A existat un element substantial de frauda in acest proces", a spus judecatorul districtual Alvin Hellerstein din Manhattan, respingand plangerea in care companiile Sony/ ATV Latin si Sony/ ATV Discos erau acuzate de incalcarea drepturilor de autor.

In august 2014, judecatorul Hellerstein a ajuns la concluzia ca acel single interpretat de Shakira in limba spaniola si o piesa a unui rapper dominican cunoscut sub numele de scena El Cata erau copii ilegale ale unui cantec interpretat de Ramon Arias Vasquez, intitulat "Loca con su Tiguere". Acelasi judecator considera in acel moment ca grupul Sony si diviziile sale comerciale se faceau vinovate de incalcarea drepturilor de autor.

Shakira a ajuns pe primul loc in topul Latin Billboard cu single-ul "Loca", iar acesta s-a vandut in peste 5 milioane de copii pe plan mondial. Casa de discuri newyorkeza Mayimba Music, care detine drepturile de autor asupra pieselor compuse de Ramon Arias Vasquez, a dat in judecata grupul Sony in 2012.

Luni, judecatorul Hellerstein a anuntat ca o serie de probe prezentate de grupul Sony "au oferit dovezi competente si substantiale" care au demonstrat ca acea caseta pe care Arias ar fi inregistrat cantecul respectiv - utilizata apoi pentru inregistrarea drepturilor sale de autor in Statele Unite - nu a fost realizata in 1998, asa cum afirmau autorii ei. Ca urmare, a spus judecatorul american, procesul initiat pentru incalcarea drepturilor de autor nu este unul valid.

Citeste si:
Ministerul Educatiei incepe publicarea tezelor de doctorat
Ministerul Educatiei incepe...

Nu se stie deocamdata daca Mayimba Music va face recurs. Judecatorul Hellerstein ar fi trebuit sa stabileasca luni daunele financiare care ar fi trebuit sa fie platite, in momentul in care avocatii grupului Sony au prezentat in instanta un set nou de dovezi.

Luni, judecatorul american a spus ca si-a pierdut increderea in marturia compozitorului Arias. El a prezentat cu acea ocazia o fotografie de pe carcasa casetei audio in care aparea un barbat adult, Jhoan Gonzalez. Gonzalez s-a nascut in 1989 si ar fi avut varsta de noua ani in 1998, in perioada in care caseta a fost inregistrata, potrivit reclamantilor.

Judecatorul Hellerstein a spus ca si alte cantece de pe caseta apartin unui grup dominican si au fost compuse in 2008 si 2009. El spune ca single-ul lui Arias a fost creat in aceeasi perioada.

Cantecul "Loca con su Tiguere" a fost inregistrat in epoca pe o caseta, ce a fost prezentata in proces. Piesa a fost preluata apoi de un alt cantaret, Eduard Edwin Bellou Pou (Bello), cunoscut sub numele de scena "El Cata", in 2007, devenind un succes in Republica Dominicana. "El Cata", ale carui albume sunt distribuite de Sony Music, a afirmat apoi ca piesa era compozitia sa.

Citeste si:
Birchall, dupa afirmatiile Danei Girbovan: "Fake news de la un judecat
Birchall, dupa afirmatiile...

Albumul "Sale el Sol", lansat de Shakira in 2010, continea doua cantece care erau versiuni ale piesei lui Bello, a precizat judecatorul newyorkez.

De-a lungul carierei, Shakira a primit numeroase premii, printre care doua premii Grammy, opt Latin Grammy si a fost nominalizata la premiile Globul de Aur in 2007, pentru melodia "Despedida", inclusa pe coloana sonora a filmului "Dragoste in vremea holerei", de Mike Newell. Albumele Shakirei s-au vandut in peste 50 de milioane de copii pe plan mondial. Artista a lansat, in duet cu Rihanna, single-ul "Can't Remember to Forget You", inclus pe cel mai recent album al cantaretei de origine columbiana, intitulat "Shakira", care este al zecelea disc de studio din cariera sa, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Shakira si Jennifer Lopez, momente spectaculoase in cadrul finalei Sup
Shakira si Jennifer Lopez,...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.