Regizorul portughez Manoel de Oliveira, decanul de varsta al cineastilor in activitate, a murit joi, la varsta de 106 ani, informeaza site-ul 20minutes.fr.

Informatia a fost confirmata de producatorul de film Luis Urbano, care citeaza surse din familia cineastului portughez. Ultima productie cinematografica regizata de Manoel de Oliveira, scurtmetrajul "O Velho do Restelo", a fost lansata pe marile ecrane in vara anului 2014. Pelicula a fost proiectata apoi la Festivalul de Film de la Venetia.

De la primul sau film, "Douro, Faina Fluvial", lansat in 1931, Manoel de Oliveira a facut peste 50 de lungmetraje de fictiune si documentare, realizand cea mai mare parte a operei sale dupa ce trecuse de varsta de 60 de ani. Incepand din 1988, a realizat aproape in fiecare an cate un film. Printre actorii care au colaborat cu regizorul de-a lungul vremii se numara Marcello si Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, John Malkovich, Leonor Silveira si nepotul sau, Ricardo Trepa. Cel mai recent lungmetraj al sau, "O Gebo e a Sombra", dateaza din 2012. Aceasta comedie cu accente dramatice, adaptata dupa piesa omonima a portughezului Raul Brandao, cu actritele Claudia Cardinale si Jeanne Moreau, a fost prezentata la Festivalul de la Venetia, scrie MEDIAFAX.

Filmele lui Manoel de Oliveira, cu estetica exigenta, isi datoreaza succesul mai degraba criticii de specialitate si premiilor obtinute in strainatate decat recunoasterii venite din partea marelui public. Manoel de Oliveira a primit, in 1999, premiul special al juriului in selectia oficiala a Festivalului de la Cannes, pentru filmul "A Carta/ Scrisoarea", iar, cu doi ani inainte, "Viagem ao Princípio do Mundo" a castigat premiul FIPRESCI la acelasi festival.Pentru a-i aduce un omagiu acestui artist cu o creativitate uluitoare, nascut in 1908, la Porto, in acest oras a fost inaugurat de curand un muzeu, amenajat in cladirea Fundatiei Serralves, consacrat carierei exceptionale a cineastului portughez. In decembrie 2014, Manoel de Oliveira a fost decorat de Guvernul francez cu medalia de Inalt Ofiter al Legiunii de Onoare.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.