Filmul "Toto si surorile lui", de Alexander Nanau, a castigat Objectif d'Or, marele premiu al celei de-a saptea editii a Festivalului International de Film Documentar Millenium, care s-a desfasurat intre 20 si 28 martie, la Bruxelles, se arata pe site-ul evenimentului.

Documentarul "Toto si surorile lui", de Alexander Nanau, a fost proiectat in competitia internationala a Festivalului Millenium, pe 22 si 26 martie, la Cinema Aventure din Bruxelles.

"Toto si surorile lui" este un documentar observational, filmat vreme de 14 luni in cartierul Ferentari din Bucuresti, si spune povestea a trei frati (Totonel, Ana si Andreea) nevoiti sa se impace cu lipsa mamei si sa se maturizeze inainte de vreme, scrie MEDIAFAX.

Documentarul lui Alexandru Nanau, o coproductie romano-maghiaro-germana, a obtinut mai multe premii internationale, printre care si marele trofeu la Festivalul de Film Premiers Plans de la Angers.

Filmul a avut premiera mondiala la Festivalul de la San Sebastian, in septembrie anul trecut, si a mai castigat, printre altele, premiul pentru cel pentru cel mai bun documentar international la Festivalul de la Zürich. Productia a primit distinctia Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival 2014, lungmetrajul fiind premiat si la Leipzig DOK Festival 2014.

"Sunt foarte onorat sa primesc acest premiu intr-un oras precum Bruxelles. Sper ca va contribui la o constientizare a factorilor de decizie europeni, care pot influenta intr-un mod pozitiv problemele ridicate in acest film", a declarat regizorul Alexander Nanau, printr-un mesaj transmis organizatorilor festivalului.

De asemenea, documentarul "Primarul chinez/ The Chinese Mayor", de Hao Zhou, a primit premiul Objectif d'Argent. Filmul prezinta ambitia primarului din orasul chinez Datong, un politician convins ca orasul pe care il conduce este capabil sa renasca din propria cenusa si sa devina un loc in care eco-turismul atrage vizitatori straini.

"L'homme qui répare les femmes", de Thierry Michel si Colette Braeckman, a primit premiul special pentru drepturile omului si premiul publicului. Documentarul spune povestea medicului Denis Mukwege, cunoscut pe plan international pentru specializarea sa in tratarea femeilor violate in timpul celor 20 de ani de conflicte care au avut loc in estul statului Congo.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Premiul special al juriului a revenit documentarului "My Love Don't Cross That River", de Jin Mo-Young, care a primit, de asemenea, si Prix de La Trois (RTBF).

Lista completa a castigatorilor poate fi consultata pe site-ul festivalului: www.festivalmillenium.org.

Millenium, ajuns in acest an la editia a saptea, este cel mai important festival de film documentar din Belgia si abordeaza o problematica relevanta pentru societatea actuala, sprijinind diversitatea si toleranta.

Institutul Cultural Roman de la Bruxelles este partener al Millenium din anul 2013, colaborarea cu marile festivaluri inscriindu-se in strategia acestei institutii de promovare a filmului romanesc in spatiul Benelux.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.