Scriitorul britanic Terry Pratchett, un cunoscut autor de romane umoristice care apartin genului fantasy, diagnosticat cu maladia Alzheimer in 2007, a murit joi, la varsta de 66 de ani, informeaza bbc.com.

"Lumea a pierdut una dintre cele mai stralucitoare si mai ascutite minti ale sale", a declarat Larry Finlay, managerul general al editurii Transworld Publishing. Terry Pratchett, devenit celebru cu romanele sale din seria "Discworld", a scris peste 70 de carti in cariera sa prolifica.
A fost diagnosticat cu maladia Alzheimer in 2007, dar a continuat sa scrie si a finalizat ultimul sau roman in vara anului trecut. Scriitorul britanic a murit in resedinta sa, inconjurat de membrii familiei sale.

Terence David John Pratchett (cunoscut fanilor ca Terry) este un scriitor de fantasy britanic care s-a nascut pe 28 aprilie 1948, in Beaconsfield, Buckinghamshire. El este cunoscut cititorilor mai ales pentru seria "Discworld". Prima opera publicata a fost povestirea "Afacerea Hades", aparuta in revista scolii cand avea 13 ani, iar apoi republicata in revista Science Fantasy in 1961, fiind platit cu 14 lire sterline. A doua opera publicata a fost "Locatarul Noptii", care a aparut in noiembrie 1965, in revista New Worlds.

In anii 1990, Terry Pratchett a fost cel mai bine vandut scriitor din Marea Britanie, iar cartile sale s-au vandut in peste 85 de milioane de copii si au fost traduse in 37 de limbi straine, in toata lumea. In 1998, Pratchett a primit titlul de Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic, pentru servicii aduse literaturii. In 2009, scriitorul britanic a primit titlul de cavaler al aceluiasi ordin. Dupa ce a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer, scriitorul britanic a facut o donatie substantiala pentru Alzheimer Research Trust si a fost protagonistul unei emisiuni de televiziune produsa de BBC care a prezentat lupta sa de zi cu zi cu aceasta boala necrutatoare, scrie MEDIAFAX.

Terry Pratchett si actorul Patrick Stewart patronau organizatia Dignity in Dying, care militeaza pentru schimbarea legislatiei britanice, solicitand legalizarea sinuciderii asistate pentru adultii suferind de o boala incurabila in stadiu terminal. In 2011, scriitorul britanic a primit formularele de consimtamant pentru sinucidere asistata, pe care intentiona sa o puna in practica la clinica Dignitas din Elvetia. Pratchett a marturisit atunci ca intentiona sa semneze aceste documente in cel mai scurt timp.

Citeste si:
A murit mama lui Cătălin Bordea: „Am avut un an greu”
A murit mama lui Cătălin...

"Singurul lucru care ma opreste (sa semnez hartiile, n.r.) este ca am facut acest film (cel pentru BBC, n.r.) si trebuie sa termin o nenorocita de carte", a declarat scriitorul, la o sesiune de intrebari si raspunsuri organizata in cadrul Festivalului de film documentar de la Sheffield.
Scriitorul a marturisit atunci ca a hotarat sa apeleze la aceasta metoda dupa ce a realizat filmul "Terry Pratchett: Choosing to Die", care arata momentul mortii milionarului Peter Smedley, ce suferea de o boala neuromotorie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.