Numaratoarea inversa a inceput la Hollywood, iar speculatiile abunda in presa americana, cu doar cateva ore inainte de anuntarea, joi, a nominalizarilor la premiile Oscar, intr-o cursa foarte stransa, in care filmul "12 ani de copilarie/ Boyhood", de Richard Linklater.

Ceremonia de anuntare a nominalizarilor va debuta la ora locala 05.30 (13.30 GMT), la Samuel Goldwyn Theatre din Beverly Hills, cinematograful administrat de Academia de film americana, institutia care decerneaza prestigioasele statuete, informeaza AFP. Goldderby.com, un site specializat in previziuni referitoare la nominalizari si castigatori in sezonul premiilor de la Hollywood, considera ca filmul "Boyhood", unic in felul sau, intrucat a fost turnat pe parcursul a 12 ani, cu aceiasi actori, este marele favorit din acest an.

Acest lungmetraj emotionant despre un baietel care se maturizeaza si devine barbat, interpretat de Ellar Coltrane, a fost desemnat deja castigator la categoria "cel mai bun film-drama" la gala Globurilor de Aur, desfasurata in noaptea de duminica spre luni. Richard Linklater a fost desemnat "cel mai bun regizor", iar Patricia Arquette a castigat Globul de Aur la categoria "cea mai buna actrita intr-un rol secundar".

Potrivit clasamentului intocmit de acelasi site specializat, "Omul Pasare sau Virtutea nesperata a ignorantei/ Birdman", de Alejandro Gonzalez Inarritu, se afla la mica distanta, pe locul al doilea. Cele doua filme au dominat nominalizarile la premiile decernate de Sindicatul actorilor americani (SAG), Sindicatul producatorilor americani (PGA) si Sindicatul regizorilor americani (DGA), considerate indicatoare fiabile, intrucat multi dintre membrii acestor asociatii se regasesc pe lista celor 6.000 de profesionisti din industria cinematografica americana care voteaza pentru Oscaruri.

"Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, care a castigat duminica Globul de Aur la categoria "cel mai bun film-comedie/ musical", se afla si el in plutonul favoritilor, alaturi de "The Theory of Everything", un film despre viata si cariera astrofizicianului Stephen Hawking, al carui actor principal, Eddie Redmayne, a castigat Globul de Aur.

Citeste si:
Stil ecvestru la Karpatia Horse Show: clasic chic! Ce premii poti...
Stil ecvestru la Karpatia...

Multi specialisti pariaza si pe "The Imitation Game. Jocul codurilor/ The Imitation Game", un alt film biografic despre un alt cercetator de geniu britanic, matematicianul Alan Turing, care a descifrat sistemul de codare a mesajelor folosit de trupele naziste in Al Doilea Razboi Mondial, dar si pe "Selma", un film ce prezinta lupta dusa de Martin Luther King pentru ca dreptul la vot sa fie acordat tuturor cetatenilor americani. Lungmetrajele "Whiplash", un film despre un tobosar care debuteaza in jazz si profesorul sau tiranic, jucat de J. K. Simmons (premiat cu un Glob de Aur pentru prestatia sa), "Fata disparuta/ Gone Girl", de David Fincher, "American Sniper", de Clint Eastwood, si "Foxcatcher", cu Steve Carell si Mark Ruffalo, au la randul lor sanse bune pentru a se regasi printre peliculele nominalizate.

Citeste si:
Will Smith a demisionat de la Academia Oscarurilor, după ce l-a...
Will Smith a demisionat de la...

In privinta actorilor, Michael Keaton, protagonistul din "Birdman", este unul dintre favoriti, alaturi de Eddie Redmayne, actorul principal din "The Theory of Everything". In ceea ce le priveste pe actrite, Julianne Moore, nominalizata deja de patru ori la Oscar, ar putea castiga in sfarsit acest trofeu pentru rolul din "Still Allice". La randul ei, Reese Whiterspoon ar putea castiga o noua statueta pentru rolul din "Wild", dupa Oscarul castigat in urma cu noua ani pentru filmul "Walk the Line - Povestea lui Johnny Cash".

Potrivit Goldderby.com, actrita franceza Marion Cotillard, deja premiata cu Oscar in 2008, pentru rolul din "La Vie en Rose", are inca o mica sansa de a se regasi in randul celor mai bune cinci actrite, gratie evolutiei sale din filmul "Deux jours une nuit" al fratilor Luc si Jean-Pierre Dardenne, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Gala de decernare a Globurilor de Aur, fără public și fără...
Ceremonia de decernare a...

Meryl Streep, care a castigat deja trei Oscaruri si detine recordul de 18 nominalizari, ar putea sa isi completeze panoplia de trofee cu inca un premiu in acest an, pentru performanta sa din comedia muzicala fantastica "In inima padurii/ Into the Woods", produsa de studiourile Disney.

In privinta filmelor de animatie, productiile franceze "Jack et la mécanique du coeur" si "Minuscule: la vallée des fourmis perdues" au sanse reale, insa vor avea parte de cativa rivali de calibru, precum "Boxtroli/ The Boxtrolls", "Cum sa iti dresezi dragonul 2/ How to Train Your Dragon 2", "Marea aventura Lego/ The Lego Movie" si "Cei 6 super eroi/ Big Hero 6". Anul trecut, lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave", regizat de cineastul britanic Steve McQueen, a castigat Oscarul pentru cel mai bun film, o statueta considerata un fel de "Graal al industriei cinematografice".

Citeste si:
O româncă de 60 de ani, condamnată la Londra pentru un furt demn de...
O româncă de 60 de ani,...

Mexicanul Alfonso Cuaron a castigat Oscarul pentru cel mai bun regizor cu filmul "Gravity 3D: Misiune in spatiu/ Gravity". Cineastul mexican va prezenta conferinta prin care vor fi anuntate nominalizarile la Oscar, joi, alaturi de actorul Chris Pine si de J.J. Abrams, regizorul urmatorului film din franciza "Razboiul stelelor". Cea de-a 87-a gala de decernare a premiilor Oscar, un eveniment care va incheia sezonul trofeelor cinematografice de la Hollywood, va avea loc pe 22 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.