Lungmetrajul "Somn de iarna/ Winter Sleep", regizat de cineastul turc Nuri Bilge Ceylan, care a fost distins cu trofeul Palme d'Or la Festivalul International de Film de la Cannes 2014, va intra in cinematografele romanesti din 16 ianuarie.

Filmul regizorului Nuri Bilge Ceylan, cunoscut si pentru pelicula "Once upon a time in Anatolia", este o drama cehoviana desavarsita. "Somn de iarna" spune povestea fostului actor Aydin, proprietar al unui mic hotel intr-un sat din podisul Anatoliei, care este intr-un permanent conflict cu cei din jur, cu mariajul sau, dar si cu sine.

Aydin traieste in micul hotel impreuna cu tanara sa sotie, Nihal, si sora, Necla. De cum vine iarna in sat, hotelul se transforma in adapost, dar devine in acelasi timp o cusca ce hraneste animozitatile dintre cei trei. Putin cate putin, regizorul dezvaluie caracterul lui Aydin de om autosuficient, multumit cu ce poate realiza cu efort minim. Intr-o serie de scene excelente, publicul observa interactiunea lui Aydin cu sotia sa, sora recent despartita de sotul sau si o familie de localnici mult mai saraci, care inchiriaza una din proprietatile lui.

"Winter Sleep", declarat o capodopera, un film sublim, delicat si emotionant, despre iubire, familie si societate, este considerat de publicatia Chicago Tribune cea mai buna adaptare a lui Cehov pentru marele ecran.

Scenariul scris de Nuri Bilge Ceylan impreuna cu sotia sa, actrita si fotografa Ebru Ceylan, preia elemente si teme din opera lui Anton Cehov, dar majoritatea replicilor din film sunt inspirate de propria lor relatie.

"Una dintre cele mai importante realizari ale anului. Actorii lui Ceylan isi interpreteaza rolurile cu atata precizie si emotie, incat si Bergman ar fi aplaudat", apreciaza Screen International.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, "Somn de iarna/ Winter Sleep" va rula, incepand cu 16 ianuarie, in Bucuresti, la Cinema Studio, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Movieplex, Grand Cinema Digiplext, in Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, in Targu Mures, la Cinema Arta, in Constanta si Brasov, la Cityplex.

Citeste si:
Cum trebuie să fie câștigătorul Survivor România 2023. Daniel...
Cum trebuie să fie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.