Big Bank Hank, unul dintre membrii trioului Sugarhill Gang, al carui single "Rapper`s delight", lansat in 1979, este considerat primul cantec rap din istorie, a murit marti, din cauza unui cancer, la varsta de 57 de ani, informeaza AFP.

Nascut in cartierul Bronx din New York, Big Bank - al carui nume real a fost Henry Jackson - a murit in spitalul din Englewood, in statul New Jersey, a precizat purtatorul de cuvant al grupului Sugarhill Gang.

"Suntem intristati de vestea despre moartea fratelui nostru. Odihneste-te in pace, Big Bank"
, au declarat Wonder Mike si Master Gee, ceilalti doi membri ai grupului.

Muzica rap s-a nascut in anii 1970 in Bronx, iar "Rapper's delight", lansat de Sugarhill Gang, este primul cantec din acest gen muzical care a intrat, in 1980, in Topul 40 al celor mai bune piese americane, scrie MEDIAFAX.

Structura acelui cantec, in care unul dintre rapperi se lauda cu reusitele sale, pe un ritm muzical dominat de bas imprumutat dintr-un alt cantec, "Good times", lansat de grupul Chic, a stat apoi la baza majoritatii pieselor hip-hop din deceniile care au urmat.

In acel cantec, Big Bank Hank spune: "Am mai multe haine decat Mohamed Ali / Si ma imbrac atat de salbatic / Am garzi de corp, am doua masini mari / Nu o duc rau deloc".

Cantecul, a carui versiune pe album dureaza aproape 15 minute, incepe cu o serie de cuvinte care au ramas intiparite in memoria multor ascultatori care, in epoca, nu cunosteau muzica rap: "I said a hip hop/the hippie, the hippie/The hip, hip a hop/And you don't stop".

Chitaristul grupului Chic, Nile Rodgers, a initiat un proces dupa ce a ascultat "Rapper's delight", pentru ca grupului sau disco sa ii fie recunoscuta paternitatea piesei si ca acesta sa obtina bani din drepturile de autor, premisele viitoarelor litigii pe care industria hip-hop le-a cunoscut apoi vreme de multi ani.

Big Bank Hank lucra ca paznic la un club de noapte si bucatar-pizzar atunci cand a fost reperat de Sylvia Robinson, o fosta cantareata de R&B devenita producatoare, care incerca sa alcatuiasca un grup rap, pe care l-a denumit in onoarea cartierului Sugar Hill din Harlem.

Citeste si:
Kidd Creole, declarat vinovat de uciderea unei persoane. Rapperul...
Kidd Creole, declarat vinovat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.