Cineastul american Oliver Stone, recompensat cu trei premii Oscar pentru filmele sale, l-a laudat intr-un interviu, publicat marti in Rusia, pe presedintele Vladimir Putin, care, dupa parerea lui, "nu a renuntat la Crimeea", informeaza AFP.

"Multi americani nu inteleg ca Putin (...) apara interesele geopolitice cruciale ale Rusiei" in criza cu Ucraina, a declarat cineastul american pentru cotidianul oficial Rosiskaia Gazeta. "NATO a curtat Ucraina cu scopul de a priva Rusia de flota ei bazata la Sevastopol, in Crimeea", peninsula ucraineana realipita in martie la Rusia dupa un referendum controversat, a spus Oliver Stone, adaugand ca "Rusia nu putea sa accepte acest lucru".

"Inteleg motivul pentru care Putin nu a putut sa renunte la Crimeea", a spus regizorul american, care a tratat adeseori in filmele sale subiecte si teme politice, precum asasinarea presedintelui american John F. Kennedy si scandalul Watergate. Potrivit cineastului, criza din Ucraina este rezultatul strategiei NATO care incearca sa se apropie de frontierele rusesti dispretuind asigurarile date de Washington fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, cu putin timp inainte de dezmembrarea URSS in 1991, scrie MEDIAFAX.

Oliver Stone, care a regizat de curand o serie de documentare in zece episoade intitulata "The Untold History of the United States", despre cele mai sumbre momente din istoria americana, este coproducator, alaturi de mai multi cineasti ucraineni, al unui documentar, "Ucraina in foc", pentru care si-ar dori sa il intervieveze pe Vladimir Putin.

Cineastul american, al carui urmator film este consacrat lui Edward Snowden, a laudat de altfel Moscova pentru faptul ca "a acordat azil" acestui fost consultant al Agentiei americane pentru securitate si a aratat astfel ca "exista o alternativa la lumea controlata de Statele Unite". Extrem de angajat politic, cineastul american i-a sustinut anterior intr-o maniera publica pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, fostul presedinte venezuelean Hugo Chavez si pe liderul cubanez Fidel Castro.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

La sfarsitul lunii iulie, Oliver Stone a acuzat autoritatile americane ca au desemnat, arbitrar, Rusia drept vinovat principal al prabusirii in Ucraina a avionului MH17 si pentru faptul ca doresc sa impuna pozitia lor in fata americanilor fara sa le ofere nicio dovada.

Oliver Stone, un veteran al Razboiului din Vietnam, este cunoscut pentru filmele sale cu miza ideologica, fiind si castigator al unui premiu Oscar pentru scenariul lungmetrajului "Midnight Express". Incepand cu "JFK" pana la "Nascuti asasini", filmele lui Stone au generat mereu controverse. Un alt film recent al sau, intitulat "W", despre fostul presedinte american George W. Bush, a fost lansat in 2008, cu cateva saptamani inainte de alegerile prezidentiale americane. In "W", regizorul a construit intriga pe baza conflictului oedipian dintre presedintele George W. Bush si tatal sau, fostul presedinte George H. W. Bush.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Sensibil fata de destinul tarilor in curs de dezvoltare, Oliver Stone a realizat multe pelicule in acest registru, printre care "Comandante" (2003) si "In cautarea lui Fidel" (2006), consacrate presedintelui cubanez Fidel Castro, dar si "Salvador" (1986), despre conflictele din America Centrala. In 2010, Oliver Stone a lansat "Wall Street: Banii sunt facuti sa circule/ Wall Street: Money Never Sleeps", continuarea filmului sau din 1987 "Wall Street".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.