"Cainele japonez", debutul in regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea Romaniei la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film strain".

Juriul, format din Eugenia Voda, critic de film si realizator TV, Magda Mihailescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic si istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film, director artistic al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), Dana Duma, critic de film, Irina Margareta Nistor, critic de film, si Iulia Blaga, critic de film, a ales, cu majoritate de voturi, ca lungmetrajul "Cainele japonez", in regia lui Tudor Cristian Jurgiu, sa reprezinte Romania la sectiunea "cel mai bun film strain" a premiilor Oscar pentru anul 2015, informeaza MEDIAFAX.

Debutul in lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu a avut premiera mondiala in sectiunea competitionala New Directors a Festivalului International de Film de la San Sebastian si a fost distins la Festivalul International de la Varsovia cu premiul sectiunii 1-2 , dedicata regizorilor aflati la primul sau al doilea lungmetraj.

"Cainele japonez", care spune povestea emotionanta a reconcilierii dintre un tata si fiul lui, plecat de ani multi din tara, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film in competitia New Europe - New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) "Kino pavasaris" din Lituania, dar si premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru debut la editia din 2014 a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Filmul marcheaza revenirea lui Victor Rebengiuc intr-un rol principal pe marele ecran. Alaturi de Rebengiuc, din distributia filmului fac parte actorii Serban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Draganescu, Alexandrina Halic si Laurentiu Lazar.

Tudor Giurgiu este producatorul filmului, Bogdan Craciun este producator executiv, Andrei Butica este directorul de imagine, in timp ce montajul este realizat de Dragos Apetri.

Citeste si:
Mihai Trăistariu a ajuns la capătul puterilor . Vrea să își...
Mihai Trăistariu a ajuns la...

"Cainele japonez" este o productie Libra Film, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al HBO Romania si al programului MEDIA al Uniunii Europene.

Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci si a obtinut premiul Krzysztof Kieslowski in programul ScriptEast 2009. Inainte de aceasta distinctie, Ioan Antoci a castigat, in anul 2008, premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, la Concursul National de Scenarii organizat de HBO Romania in parteneriat cu Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).

Tudor Cristian Jurgiu a absolvit UNATC Bucuresti, sectia Regie de film si TV, in 2009. In acelasi an, acesta a realizat filmul "Nunta lui Oli", produs de Libra Film, care i-a adus numeroase premii, cum ar fi cel pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds, cel mai bun film romanesc la Festivalul NexT 2009, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Anonimul 2009 si Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului. Cel mai recent scurtmetraj al sau, "In acvariu", a obtinut premiul al treilea la sectiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes 2013.

Citeste si:
„Colectiv”, desemnat cel mai bun film străin la premiile NSFC
„Colectiv”, desemnat cel mai...

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografia de la Hollywood, iar o nominalizare la categoria "cel mai bun film strain" aduce producatorului si regizorului prestigiu, fapt care contribuie la cresterea incasarilor.

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acorda premiile Oscar, productiile eligibile la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina" trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza. Pentru anul viitor, sunt considerate eligibile filmele lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2013 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2014. De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf si sa aduca incasari producatorului si distribuitorului.

Citeste si:
[FOTO] Oscar 2015 pe Instagram: Imagini inedite din spatele culiselor
FOTO  Oscar 2015 pe...

Propunerile tarilor trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie a anului in curs. Fiecare tara poate avea o singura propunere.

Fiecare tara poate propune o productie proprie pentru aceasta distinctie, iar, dintre zecile de propuneri, este alcatuita mai intai o lista scurta de noua pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizari.

Anul trecut, propunerea Romaniei la Oscarul pentru cel mai bun film strain a fost pelicula "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Nominalizarile la cea de-a 87-a editie a premiilor Oscar vor fi anuntate pe 15 ianuarie, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 22 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.