LifeStar 26 Mai 2014 16:43
Actorul Patrick Stewart a declarat recent ca sprijina sinuciderea asistata in cazul persoanelor suferind de o boala in stadiul terminal, relatand intr-un interviu aparut in ziarul The Mail On Sunday o experienta personala in legatura cu aceasta chestiune controversata.

Patrick Stewart a relatat in interviul respectiv ca sotia unui prieten apropiat s-a sinucis prin sufocare, dupa o lunga batalie cu cancerul, fapt care l-a determinat pe actorul britanic sa solicite reformarea legilor din Marea Britanie, pentru a oferi pacientilor cu boli incurabile posibilitatea de a alege modul in care doresc sa moara.

"La varsta de 73 de ani, trebuie sa iau in calcul posibilitatea propriei mele morti. Am inteles ca planificarea mortii este pur si simplu alt aspect al planificarii vietii", a declarat actorul in interviu, transmite MEDIAFAX.

De asemenea, Stewart a spus ca a scris si un "testament din timpul vietii" - un set de instructiuni adresate personalului medical, care sa il ingrijeasca in anumite situatii -, dar este nemultumit de faptul ca legile din Marea Britanie nu ii permit sa includa instructiuni referitoare la eutanasie, in cazul in care se va imbolnavi grav.

"Cred aceasta alegere de la sfarsitul vietii ar trebui sa includa o schimbare la nivel legislativ, care sa permita optiunea mortii asistate pentru persoanele aflate pe moarte. Pe cine protejeaza legile din prezent (...)? Legile din prezent pur si simplu creeaza o situatie chiar mai grava pentru oamenii care doresc sa puna capat nefericirii si lipsei de demnitate de la sfarsitul vietii", a adaugat Patrick Stewart.

Patrick Stewart si scriitorul Terry Pratchett, autorul seriei fantasy "Lumea Disc", patroneaza organizatia Dignity in Dying, care militeaza pentru schimbarea legislatiei britanice, solicitand legalizarea sinuciderii asistate pentru adultii suferind de o boala incurabila in stadiu terminal.

Devenit celebru gratie rolului capitanului Jean-Luc Picard din serialul "Star Trek", actorul britanic Patrick Stewart a putut fi vazut in ultimii ani in toate filmele din franciza "X-Men", in rolul Profesorului Charles Xavier, cunoscut ca Profesor X, pe care l-a reluat si in cea mai recenta productie a francizei, "X-Men: Viitorul este trecut", de Bryan Singer.

Citeste si:
Parlamentarii AUR readuc în dezbatere eutanasierea maidanezilor
Eutanasierea maidanezilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.