Parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) revin în Parlament pe tema eutanasierii maidanezilor. Membrii grupului politic de extremă dreapta vor să mărească termenul în care câinii fără stăpân să fie uciși, de la 14 zile la 180 de zile de la data la care patrupedele au ajuns în adăposturi. Extinderea termenului ar putea determina revoltă în rândul administrațiilor locale, care vor fi nevoite să aloce fonduri suplimentare pentru întreținerea animalelor.

AUR revine în Palament pe tema eutanasierii maidanezilor și cer prelungirea termenului în care câinii fără stăpân să fie uciși

Dacă nu vor putea să îi îngrijească, edilii s-ar putea găsi în situația în care să-i elibereze pe străzi, chiar dacă este vorba despre exemplare agresive. O altă schimbare se referă la alimentarea câinilor fără stăpân.

Acum, maidanezii de peste un an sunt hrăniți o dată în zi. În cazul în care proiectul va trece de Parlament, patrupedele nimănui vor primi două mese pe zi. De asemenea, nu va mai fi permisă adopția de la distanță, care se practică în prezent, pentru a salva viețile necuvântătoarelor, dar de cele mai multe ori echivalează tot cu un abandon.

Ce spune legea, în prezent?

Art. 32. -
Câinii diagnosticaţi cu boli incurabile în urma examenului medical efectuat pot fi eutanasiaţi în condiţiile prevăzute de anexa nr. 3 la ordonanţa de urgenţă.

Art. 33. -
În cazul în care animalul diagnosticat cu o boală incurabilă este identificat, acesta poate fi eutanasiat numai cu permisiunea proprietarului.

Art. 34. -
Este interzisă eutanasierea câinilor fără stăpân care nu suferă de boli incurabile înainte de expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinelui în adăpost.

Art. 35. -
(1) Decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicaţi, adoptaţi, adoptaţi la distanţă sau menţinuţi în adăposturi, după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de către împuternicitul primarului a unui formular special al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5.

(2) Împuternicitul primarului emite decizii de eutanasiere exclusiv pentru câinii fără stăpân din adăposturile publice administrate de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv de operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Art. 36. -
(1) Eutanasierea câinilor este efectuată numai de către medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, cu respectarea prevederilor lit. B pct. 6 din anexa nr. 1 la ordonanţa de urgenţă, care au contractat servicii veterinare pentru activităţile specifice prevăzute de prezentele norme metodologice, potrivit prevederilor legale.

(2) Colegiul Medicilor Veterinari întocmeşte liste ale medicilor veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, care pot asista la procedurile de eutanasiere. Listele în cauză vor fi întocmite pentru fiecare judeţ în parte şi pentru municipiul Bucureşti şi postate pe site-ul web al Colegiului Medicilor Veterinari.

(3) Asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor pot fi reprezentate la operaţiunile de eutanasiere de către medici veterinari prevăzuţi la alin. (2).

Citeste si:
Ciolacu, despre intenția de a desființa Pilonul II de pensii
Ciolacu, despre intenția de a...

Art. 37. -
Eutanasierea câinilor se face conform ghidului pentru eutanasierea animalelor, aprobat de către Colegiul Medicilor Veterinari, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală, cu respectarea prevederilor Legii nr. 60/2004 privind ratificarea Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie, semnată la Strasbourg la 23 iunie 2003.

Art. 38. -
(1) Cadavrele câinilor eutanasiaţi, morţi în adăpost din alte cauze sau colectate de pe străzi vor fi transportate şi eliminate cu respectarea strictă a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) şi ale Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 80/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind stabilirea documentelor şi evidenţelor veterinare necesare în cadrul activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste si:
România va cumpăra 32 de avioane F-35, valoarea contractului...
România va cumpăra 32 de...

(2) Fiecare adăpost de câini trebuie să aibă încheiat un contract cu o unitate de ecarisare/neutralizare a cadavrelor autorizată sanitar-veterinar sau să deţină instalaţii proprii de incinerare, autorizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009. - lege5.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.